2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

Sportparkot kaptak a fogyatékkal élők Ajkán

Hír TV

2018. augusztus 17., péntek 18:31, frissítve: péntek 21:23

Sportolók, civil szervezetek, vállalkozók fogtak össze Ajkán, hogy egy olyan sportparkot építsenek, amit a fogyatékkal élők is biztonságosan tudnak használni. A hagyományos sporteszközök veszélyesek lehetnek számukra, mert nehezen tudják a mozgásukat koordinálni. Végül 750 ezer forint gyűlt össze, a sportparkot most adták át.

Az ajkai félmaraton futóversenyen kezdődött a pénzgyűjtés a szabadtéri sportparkra. Akkor a rendezvény szervezői a nevezési díjak egy részét ajánlották fel a sérült felnőtteket gondozó alapítványnak.

„Először két-három gépet szerettünk volna, mert ugye nem olyan olcsók ezek, de sikerült azért futással, én utcazenélni elmentem Füredre, tehát rengeteg dolgot bevállaltunk, és így sikerült azért összehozni egy jelentősebb összeget, ami már elég volt ahhoz, hogy segítőkkel együtt ezt a teljes komplett parkot összehozzuk” - mondta el Papp Ferenc, ötletgazda.

Az utolsó simításokat is elvégezték azok az önkéntesek, akik ingyen vállalták, hogy segítenek. Az összefogáshoz ajkai vállalkozók is csatlakoztak. Volt, aki alapanyagot adott, volt aki az élő munkaerőt hozta.

„Amikor én az alapítvány vezetőjétől kaptam felkérést, hogy műszakilag segítségem összerakni ezt a helyet, a gépeknek a helyét, akkor még én is megkerestem egy-két vállalkozó társamat, és el kell mondanom, hogy három olyan vállalkozótársam is volt, aki még segített abban, hogy ez megvalósulhasson így” - mondta egy vállalkozó, Németh László.

Az intézmény gondozottjai már birtokba is vették a sporteszközöket. Pedig az alapítvány vezetője szerint nehéz rávenni a fogyatékossággal élőket, hogy megmozduljanak, sportoljanak, mivel hozzászoktak ahhoz, hogy az élet minden területén kiszolgálják őket.

„Ezért is törekedtünk arra, hogy egy jó érzésből, játékosságból, szabadidős jelleggel érjük el azt, hogy olyan mozgásformát találjanak, hogy olyan mozgásba engedhessék bele magukat, amivel játékosan tudnak tenni a szervezetükért, az egészségükért, a szívükért, a tüdejükért, az izmaikért” - mondta a Molnár Gábor Műhely Alapítvány vezetője, Lovas Irén.

Az alapítványnál 60 felnőttet gondoznak, de az intézmény másik telephelyéről is járnak majd ide tornázni.