2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Sorsközösségben él a szórvány és a diaszpóra

Az anyaország támogatja a diaszpóra- és a szórványmagyarság közötti kapcsolatok erősítését - hangsúlyozta Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos az MTI-nek telefonon adott interjújában szombaton.

  • Sorsközösségben él a szórvány és a diaszpóra

A miniszteri biztos a minneapolisi magyarságnál tett kétnapos látogatást.

Minnesota államban mintegy 14 ezer magyar él, legnagyobb szervezetük Minneapolisban van.

Szilágyi Péter látogatást tett a North Memorial Kórházban és a magyar iskolában, valamint részt vett a magyar állampolgársági eskütételen.

Az MTI-nek elmondta: a North Memorial Kórházban egy nonprofit szervezet egészségügyi és orvosi eszközöket gyűjt, amelyeket a Kárpát-medencei szórványban élő magyar közösségekhez juttat el. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat koordinációjával zajló, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának anyagi támogatásával megvalósuló akciót Grauzer Csilla minnesotai tiszteletbeli konzul irányítja, és a helyi magyarság önkéntes munkáján alapszik.

"A kezdeményezés nagyszerű példája a világ különböző pontjain, diaszpórában és szórványban élő magyarság összefogásának, akik az óriási távolságok ellenére az élet minden területén próbálják segíteni egymást" - fogalmazott Szilágyi Péter.

Hozzátette: a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága örömmel állt a kezdeményezés mellé és nyújtott anyagi támogatást.

A miniszteri biztos a magyar kormány diaszpóra-politikájáról tartott előadásában felidézte: 2010 jelképes dátum az anyaország és a diaszpóra közötti kapcsolatok számára, hiszen Magyarország ekkor mondta ki, hogy a diaszpórában élők egyenrangú tagjai a magyar nemzetnek, és megilleti őket a magyar állampolgárság.

Felidézte azt is, hogy 2011, a Magyar Diaszpóra Tanács megalakítása óta folyamatosan bővül az anyaországtól távol élő magyarságnak kínált programok sora, és ezek közül is kiemelte a Kőrösi Csoma Sándor-programot, amelynek ösztöndíjasai segítik a minneapolisi magyar szervezet és a Misi iskola munkáját is.

Elmondta, hogy éppen a napokban tértek haza az ösztöndíjasok a déli félteke országaiból, hamarosan pedig újabb ösztöndíjasok utazhatnak a világ legnagyobb magyar közösségeihez.

Szilágyi Péter az MTI-nek is kiemelte, hogy idén is ezer diaszpórában élő fiatal látogathat az anyaországba és a szomszédos országok magyarok lakta területeire a Rákóczi Szövetség programja keretében, amely a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával valósul meg. Hozzáfűzte: a cél, hogy minél szorosabbra fűzzék a kapcsolatot a világ különböző pontjain élő magyar fiatalok között.

Minneapolisi látogatását követően Szilágyi Péter Chicagóba, az ottani magyar közösséghez utazott.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az ügyészség megcáfolta Magyar Péter állítását + videó

Az ügyészség megcáfolta Magyar Péter állítását + videó

Egyetlen irat sem tűnt el az úgynevezett Völner–Schadl-ügyben - jelentette ki a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. Fürcht Pál főügyész - Magyar Péter nevének említése nélkül - elmondta: többször megfogalmazták az ügyészséggel szemben azt a vádat, hogy tények lettek kihúzva a vádiratból.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!