2020. október 25.,
vasárnap, Blanka, Bianka napja

Sorosnak is köze lehet ahhoz, hogy ötmillió forintot kap az olaszliszkai lincselés fővádlottja

Hír TV

2018. november 28., szerda 09:50, frissítve: szerda 16:30

Milliomosként távozhat a börtönből az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja – értesült a Magyar Idők. A lap úgy tudja: rossz tartási körülményei miatt ötmillió forint kártérítést ítélt meg a bíróság ifj. H. Dezsőnek, aki 12 évvel ezelőtt többedmagával meglincselte Szögi Lajost Olaszliszkán. A földrajz-biológia szakos tanárt 2006 októberében, gyermekei szeme láttára verte halálra egy helyi csoport, miután azt hitték hogy a férfi elgázolt egy kislányt. A cikk felidézi, hogy a Magyarországot perlő fogvatartottak képviseletét, döntő részben a Soros György által támogatott Magyar Helsinki Bizottság látta el.

Rossz tartási körülményei miatt ötmillió forint kártérítést ítélt meg a bíróság ifj. H. Dezsőnek, aki 12 évvel ezelőtt többedmagával meglincselte Szögi Lajost Olaszliszkán – értesült az Echo TV.

A Magyar Idők információi szerint a bírósági döntés hátterében az áll, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága korábban több ízben elmarasztalta Magyarországot a börtönökben tapasztalható körülmények miatt. Az uniós jogszabályoknak megfelelően Magyarország kénytelen volt módosítani a vonatkozó jogszabályokat, és a bűnelkövetők kártérítési igényeinek helyt adni. A lap felidézte, hogy a Magyarországot perlő fogvatartottak képviseletét döntően a Soros György által támogatott Magyar Helsinki Bizottság látta el.

A civilszervezet azt elismerte, hogy kevesebb mint két tucat elítéltet valóban képviseltek a magyar állammal szemben a strasbourgi bíróságon, de a kártérítésben való részvételüket cáfolták.

„A Magyar Helsinki Bizottság nem járt ki 5 milliós kártérítést Szögi Lajos egyetlen gyilkosának sem” – cáfolt Zádori Zsolt, a Helsinki Bizottság sajtófőnöke.

Az ezzel ellentétes állítás miatt a Helsinki Bizottság pert fontolgat a Magyar idők ellen.

A Szegedi Törvényszék a Hír TV-t arról tájékoztatta, hogy a kártalanítási eljárásban október végén született döntés még nem jogerős.

A Szögi-család ügyvédje azonnal jelezte a bírósági végrehajtónál a sajtóhírek szerint 5 millió forintos kártérítés lefoglalását. Helmeczy László emlékeztetett: a család 46 millió forint kártérítésre jogosult az elkövetőktől.

„Azért próbálok elé menni, illetve figyelmeztettem a végrehajtót, hogy legyen szíves haladéktalanul intézkedni, hogy nehogy ki lehessen küldeni a büntetés-végrehajtásból, mert hát én vagyok a károsult, megkaptam, kiküldöm xy rokonomnak, az én pénzem, rendelkezek vele, aztán utána majd nézhetek, hogy továbbra sem fogunk 10 fillért sem kapni” – mondta a Szögi-család jogi képviselője.

A család ügyvédje emlékeztetett: Szögiék 12 éve nem kaptak egyetlen forintot sem a lincselés során elítélt személyektől, akik így a kamatokkal együtt már több mint 60 millió forinttal tartoznak.

Az egyik bulvárlap úgy tudja, bár ifj. H. Dezső alapesetben 2023-ban szabadulhatna, jó magaviseletéért már akár jövő júliusban kiengedhetik.