2024. 07. 04. Csütörtök Ulrik napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A nélkülözhetetlen 48 kilométer 10:55

Belföld

Soros magyar elnökség: eddig nem látott lehetőségek nyílnak meg a magyar jobboldal előtt az unióban

Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője az Origónak adott interjúban elmondta, hogy Magyarország szuverenista és békepárti álláspontja felütötte fejét egész Európában.

  • Soros magyar elnökség: eddig nem látott lehetőségek nyílnak meg a magyar jobboldal előtt az unióban

Origo: Hétfőtől Magyarország vette át az európai uniós soros elnökséget. Milyen elnökségre számíthatunk a mostani európai politikai környezet tükrében?

Rotyis Bálint: Az Európai Unió jelentősen meggyengült az elmúlt években. Az Európai Unió, mint a jólét és a béke projektje megszűnőben van, az Unió élére egy háborúpárti koalíció került, mely az európaiak számára stagnálást és folyamatos bizonytalanságot jelent.

A háborús uszítók pedig megkísérelték ellehetetleníteni Magyarországot abban, hogy betöltse az unió soros elnöki tisztségét, de ezeket a kísérleteket hazánk sikeresen elhárította. 

Bár a háborúpárti koalíció szándékai ellentétesek Magyarország és az európai emberek érdekeivel, a magyar diplomácia mégis kísérletet tesz arra, hogy a jelentős ellenszél ellenére az Unió újra a béke és a jólét projektje legyen, amiért létrehozták évtizedekkel ezelőtt.

Mik lehetnek a legnagyobb kihívások a magyar elnökség számára?

Az Európai Unió évek óta szenved a versenyképesség hiányától, a demográfia hanyatlástól, az illegális migrációtól és a háború okozta biztonsági kihívástól, mely problémákra a brüsszeli bürokraták rosszabbnál rosszabb válaszokat adtak. Ezeknek a kihívásoknak a helyes kezelése már önmagában komoly diplomáciai eredmény lenne, de talán 

a legfőbb nehézség az lesz, hogy Brüsszelben változást érjen el a magyar elnökség, és a brüsszeli elit belássa, hogy az eddigi válaszok helyett új megoldásokra van szükség.

Mik lehetnek a legfontosabb prioritások?

Magyarország hét prioritást nevezett meg, ahol előrehaladást szeretne elérni a következő fél évben. Ezek közé tartozik az illegális migráció kezelése, a versenyképes európai gazdaság és versenyképes mezőgazdaság elősegítése, a kohéziós politika fejlesztése, az európai védelmi politika megerősítése, demográfiai kihívások kezelése és a nyugat-balkáni államok integrációjának támogatása. Minden egyes területnek a kezelése és a szükséges tárgyalások koordinálása egy összetett feladat, így jelentős felkészülést igényel a magyar uniós soros elnökségtől.

Bécsben Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babiš által bejelentett patrióta manifesztum miért fontos, miért lehet fontos a jövőre nézve?

Az európai politikai tér az elmúlt években egypólusúvá vált, a föderalista, háborúpárti erők hegemón szerepbe kerültek, mely szerepből még akkor sem hajlandóak kilépni, ha az európai szavazók nemet mondtak rá. Az új frakció létrejöttével az európai politika újra kétpólusúság válik, hisz szövetségre léptek azok, akik elutasítják a föderalista Európát, elutasítják a migrációt, kiállnak a hagyományos európai értékek mellett, és céljuk az orosz-ukrán háború mielőbbi békés rendezése. 

Ugyan még csak egy folyamat elején vagyunk, de már most látszik, hogy az új frakcióval sokan szimpatizálnak, illetve ha a szuverenista jobboldal minden pártja nem is lép be, akkor is az új formáció koalícióképes lehet az olasz és a francia jobboldallal is, ezzel pedig már jelentős akadályt lehet gördíteni a háborúpárti frakció ténykedése elé.

A teljes cikket az Origo.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Önt elítélné a bíróság, ha elrabolná valaki mobiltelefonját?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!