2020. április 4.,
szombat, Izidor napja

„Soros György blöffje a CEU bejelentése”

Hír TV

2018. október 25., csütörtök 16:51, frissítve: csütörtök 19:08

Előkészíti a CEU, hogy Bécsben induljanak el jövőre az intézmény mester és doktori képzései. Az egyetem szerint ugyanis a kormány nem akarja aláírni azt a nemzetközi szerződést, ami lehetővé teszi a működésüket Magyarországon. A kabinet szerint a bejelentés csak egy politikai blöff, az intézmény maradni fog Budapesten.

„Bizonyos helyzeteket bizonyos ügyeket szeretnénk egyértelműsíteni a jövőben ez nem egy CEU ellenes törvénymódosítás, ez nem egy CEU koncepcionális per. Nem Soros urat akarja itt bárki bármilyen formában presszionálni. Itt arról van szó, hogy vannak rendezetlen helyzeteink ezt szeretnénk rendezni” – tavaly tavasszal mondta ezt az oktatási államtitkár, a felsőoktatási törvény módosítása előtt. Az új szabály szerint a CEU csak akkor működhet tovább, ha az Egyesült Államokban is folytat oktatási tevékenységet, a magyar kormány pedig aláír egy megállapodást New York állammal. Az első feltételt az egyetem már teljesítette.

„Néhány héttel ezelőtt a magyar kormány arról tájékoztatta az Egyesült Államok nagykövetét, hogy nem írja alá a megállapodást” – mondta Michael Ignatieff, a CEU rektora.

Így az egyetem januártól nem vehet fel új hallgatókat amerikai akkreditációjú képzéseire.

„Ez azt jelenti, hogy szabad, az Egyesült Államok által akkreditált intézményként nem működhetünk legálisan Magyarországon, ki lettünk űzve egy országból, ami huszonhat éve az otthonunk. Ezért 2019 szeptember elsejétől a CEU az összes Amerikában akkreditált diplomaprogramját Bécsben fogja kínálni. Nagyon meleg fogadtatásban részesültünk Bécs városától és az osztrák szövetségi kormánytól, amiért nagyon hálásak vagyunk” – így Michael Ignatieff.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy teljesen elhagynák Budapestet.

„A már beiratkozott diákok még tanulhatnak itt 2022-ig, további oktatási programokat is indíthatunk, illetve általános oktatási tevékenységet, illetve kulturális eseményeket tudunk itt folytatni ezekben az épületekben és ezt mindenképpen szándékozunk megtenni” – jelentette ki Fodor Éva rektorhelyettes.

A rektor arra is emlékeztetett, hogy vannak futó projektjeik, nemrég egy 10 millió eurós kutatási projektet is elnyertek a Magyar Tudományos Akadémiával közösen.

„Nem üzengetünk senkinek a CEU ügyben és semmilyen más ügyben” – a kormányszóvivő azt tagadta, hogy az amerikai nagykövetnek azt mondták volna, hogy nem írják alá a megállapodást, arra viszont nem adott egyértelmű választ, hogy megteszik-e.

„A CEU mai bejelentése nem más, mint egy Soros-féle politikai blöff. A Közép-Európai Egyetem, azaz a CEU ezelőtt is, ma is, véleményem szerint a jövőben is itt fog működni MO-on. Véleményem szerint, az a bejelentés miszerint az amerikai diplomák kiosztását Bécsbe költöztetik, az ennek a politikai blöffnek a része, és a kormány politikai blöffökre nem reagál, nem dolga ezekkel foglalkozni” – mondta Kovács Zoltán.

Az ügyben az amerikai nagykövet közleményt adott ki, amiben azt írta, hogy folytatja az egyeztetéseket, mert lát még esélyt a megállapodásra. A diplomata szerint a CEU prioritás az Egyesült Államok kormányának.