2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Soltész Miklós: Az egyházak támogatása minden szempontból erősíti a helyi közösségeket

Az egyházak támogatása minden szempontból erősíti a helyi közösségeket is - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Dunaszerdahelyen, ahol a helyi magyarság hitéletében fontos egyházi épületek megújulásáról tájékoztatott kedden.

  • Soltész Miklós: Az egyházak támogatása minden szempontból erősíti a helyi közösségeket

Az államtitkár elmondta: a magyar kormány nemzetpolitikája részeként, a felvidéki magyar közösség megmaradása érdekében támogatja az egyházakat, konkrétan az egyházi épületek felújítását is. Rámutatott: tavaly és az idén a Felvidéken 115 templomot és imaházat újítottak és újítanak fel, összességében 1,6 milliárd forintos támogatásból. Kifejtette: a felvidéki templomfelújítások között két kiemelkedő projekt van, a révkomáromi Szent András-bazilika megújítása, illetve a dunaszerdahelyi közösségi házak kiépítése.

Soltész Miklós rávilágított: az említett beruházások azonkívül, hogy fontosak a hitélet megőrzése szempontjából, fontosak a közösségteremtés és a magyar közösségek megmaradásának segítése okán is. "Az egyházak támogatása minden szempontból erősíti a helyi közösségeket is" - szögezte le.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a hitélet érdekében tett felvidéki beruházások a vegyes lakosságú területeken a magyarok mellett a szlovák hívőket is segítik. Megállapította: az elmúlt években a politikai nehézségek ellenére, Szlovákia és Magyarország között nagyszerűen alakultak a kapcsolatok. Mint fogalmazott, a kapcsolatok javulásának számos lépcsőfoka volt, az egyik ilyen a magyarországi szlovákok támogatása, amely az elmúlt 10-12 évben a korábbi hatszorosára nőtt.

Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy Magyarországon április harmadikán az országgyűlési választás mellett népszavazás is lesz. "A népszavazás egyértelmű irányt mutat abban, hogy gyermekeinket meg akarjuk védeni olyan ideológiával szemben, amely az egyházi tanítással és a teremtett világ törvényeivel szembemegy" - fogalmazott Soltész Miklós, hozzátéve: ezt az ideológiát Magyarország többsége el fogja utasítani.

Forró Krisztián, az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a magyar kormánynak a felvidéki magyarságot célzó sokrétű segítségéért, közte az óvodaprogramban és a vállalkozásfejlesztés területén nyújtott támogatásért is. Az egyházakat célzó támogatásról szólva kiemelte: nemcsak az egyházak számára, hanem a felvidéki magyar közösség megmaradása szempontjából is nagyon fontos, hogy a magyar kormány ilyen mértékben támogatja az egyházakat.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!