2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Én és a nagyapám

Következik:

Híradó 15:05

Belföld

Soltész: Fontos üzenetet hordoz, hogy Magyarországon békességben élnek együtt a nemzetiségek

Fontos üzenetet hordoz a többi ország számára, hogy Magyarországon békében élnek együtt egymással a különböző nemzetiségek - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Mohácson, a helyi német és horvát népcsoport hagyományos közös báljának megnyitóján.

  • Soltész: Fontos üzenetet hordoz, hogy Magyarországon békességben élnek együtt a nemzetiségek

Soltész Miklós azt mondta, mindennek fontos üzenetértéke van mind a szomszédos nemzetek, mind azon nagyhatalmak számára, amelyek "igazából nem értik azt, hogy egy országon belül hogyan tudunk mi együtt élni sok nemzetiséggel, hogy tudjuk megbecsülni, örömmel megélni a másik kultúráját, táncát, zenéjét, anyanyelvét".

Az eseményhez kapcsolódó háttéranyag szerint Mohácson és környékén napjainkban meghaladja a 25 százalékot a nemzetiségiek aránya a teljes népességen belül.

Mohács lakossága 1526 előtt kizárólag magyarokból állt, de a török uralom és a felszabadító harcok során erősen megfogyatkozott a település népessége. Az oszmán-török megszállás utáni betelepítések során, az 1690-es, 1700-as években megjelentek a szerbek, míg a sokácok betelepítése az 1730-as évek végéig tartott, 1770 környékén pedig németek érkeztek a térségbe a püspöki uradalom hívására.

A betelepítések következtében egy olyan, tarka anyanyelvű és vallású, soknemzetiségű város jött létre, amelyben a különböző népcsoporthoz tartozó lakók között konfliktus ritkán volt, s minden városrésznek megvolt a saját temploma és kocsmája is.

Az ezredforduló óta Mohács városában német, horvát, szerb és roma települési nemzetiségi önkormányzat és több egyesület, tánccsoport működik, számos nemzetiségi programmal gazdagítva Mohács kulturális életét - írták az összefoglalóban.

A mohácsi sváb-sokac bált 2013 óta rendezik meg minden év tavaszán több száz résztvevővel. Az estet hagyományosan a Mohács Nemzetiségi Néptáncegyüttes produkciója nyitja meg - egyebek mellett a rendezvényt is életre hívó "sváb-sokac lakodalmas" című koreográfia előadásával -, majd könnyűzenei előadók adnak koncertet és szolgáltatják a báli tánczenét.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Üzenet David Pressmannek + videó

Üzenet David Pressmannek + videó

Nem igaz, hogy Magyarországon antiszemitizmus lenne - jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Bayer show-ban, David Pressman amerikai nagykövet azon szavaira, miszerint a kormány az antiszemitizmust bátorítja.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!