2020. június 2.,
kedd, Kármen, Anita napja

Sok megrendelés és szakemberhiány az építőiparban

Hír TV

2019. október 18., péntek 11:47

Sok megrendelés és szakemberhiány. Mindkettő egyszerre jellemzi a hazai építőipart. Egyebek mellett erről is szó volt Debrecenben, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és a megyei iparkamara közös konferencián. Az építőipari szakemberek az ágazat jelenéről és jövőjéről tanácskoztak.

Emelő daru és állványok Debrecen belvárosában. Sok helyen zajlanak építkezések városszerte. Az elmúlt 3 évben több mint 80%-kal nőtt a hazai építőipar teljesítménye. Az idei várható 5%-os GDP növekedésnek ötödét az ágazat adja. A családvédelmi akcióterv és az otthonteremtési program nagy szerepet játszott az építőipar fellendülésében.

Egyes területeken jelentős problémát okoz a munkaerőhiány- ezt már a Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára mondta az építőipari konferencián. Hozzátette a kormány megalkotott egy építésgazdasági stratégiát is. A korszerűsítést és a hatékonyság növelését támogató programokkal segítik.

Nagy Ádám hozzátette: 2012 óta 108 ezerrel többen dolgoznak az építőiparban, de közülük nem mindenki szakképzett. A fiatalok számára vonzóvá kell tenni a pályát és meg kell teremteni azt a jövőképet, ami növeli az ágazat presztízsét.

Hír TV