2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Belföld

Soha nem tapasztalt meleg novemberben

Sosem volt még ilyen meleg novemberben – az ország délkeleti részén több településen 25 fok felett járt a hőmérséklet halottak napján. November másodikán is megdőlt a meleg rekord, 24,8 fokot is mértek. A szokatlanul meleg időjárást egy szubtrópusi eredetű légörvény okozza.

  • Soha nem tapasztalt meleg novemberben

Sokan pulóverben, de van aki pólóban sétált november elején, ami nem megszokott. Pénteken napközben és szombat hajnalban ismét megdőlt a melegrekord. Pénteken Mezőgyán 24.8 fokot mértek, míg szombat hajnalban Tatabányán csak 15.8 fokig hűlt a levegő. Ez utóbbival több mint öt évtizedes rekord dőlt meg. A többséget nem zavarja a meleg, de nem is tartják normálisnak.

Ha tovább tart a tavaszias november, az komoly károkat okozhat a gyümölcsösökben is, ami negatívan hathat a termésre.

„Az elmúlt időszakban mindig enyhék voltak a novemberek, de most nem enyhe, hanem meleg. Nem örülünk ennek annyira. Egyelőre a fák nyugalmi állapotban vannak, de ha ez a meleg továbbra is tartani fog, akkor tartunk tőle, hogy el fog indulni újra bennük a nedvkeringés ami nem lesz jó, mert az elmúlt időszakot nézve a január,február, március szinte biztos, hogy hideg lesz” – mondta Gyuris Mihály, szatymazi gazda.

A Hír TV meteorológusa szerint folyamatosan csökkenni fog a hőmérséklet, de igazán hidegre még nem kell számítani.

„A következő napokban szinte észrevétlenül fog csökkenni a hőmérséklet, napról napra 1-2 fokot. Ez azt jelenti, hogy a jövőhét közepén már 20 fok feletti értékekre nem kell számítani, és a hajnalok is egy kicsit hűvösebbek lesznek, azonban úgy néz ki, hogy a jövő héten sem lesz hideg, vagy éjszaka fagy, tehát a sokévi átlagnál enyhébb időjárás folytatódik, de a nyárias időtől el kell búcsúznunk” – mondta Üveges Zoltán.

Az előrejelzések szerint jelentős csapadékra ugyanakkor továbbra sem lehet számítani.

A legmelegebb év

Az idei a legmelegebb év Németországban a rendszeres mérések több mint 130 évvel ezelőtti kezdete óta. A rendkívüli meleg az ország jelentős részén szárazsággal jár együtt, aminek nemcsak súlyos természeti, hanem gazdasági következményei is vannak, az aszály miatt már üzemanyaghiány is fenyegeti az országot. A január-októberi időszakban az átlaghőmérséklet 11,6 Celsius-fok volt, ami több mint 2 fokkal meghaladja a sokévi átlagot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!