2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Soha nem látott összeg maradhat idén a családoknál

Egyre több négy- vagy többgyermekes anya él a családvédelmi akcióterv idén életbe lépett újításával: februárban már több mint 42 ezer nagycsaládos anya nem fizetett egyetlen fillér személyi jövedelemadót sem – tudtuk meg a pénzügyminiszter helyettesétől. Tállai András kifejtette: a mentesség a legújabb eleme a 2011 óta élő, családokat támogató adórendszernek. A gyermekek után igénybe vehető kedvezmények összességében idén akár 380 milliárd forintot is hagynak a szülőknél. Tíz éve, a Gyurcsány–Bajnai-kormány utolsó évében ez az összeg mindössze 12 milliárd forint volt.

  • Soha nem látott összeg maradhat idén a családoknál

Soha nem látott összeget hagyhat idén a kormány a családoknál, csak az adókedvezményekkel 380 milliárd forintot spórolhatnak a gyermekes szülők – mondta lapunknak Tállai András pénzügyminiszter-helyettes, akit arról kérdeztünk, mekkora az érdeklődés a legújabb kedvezményes lehetőség, a négy- vagy többgyermekes anyákat megillető személyijövedelemadó-mentesség iránt.

– A tavalyi családvédelmi akcióterv idén életbe lépett eleme szerint az állam nem kér szja-t azoktól az anyáktól, akik legalább négy gyermeket szültek, neveltek fel. Az első hónapban, vagyis januárban 38 ezer anya élt a mentességet kínáló szabállyal, amely az érintetteknek abban a hónapban 1,4 milliárd forintot takarított meg. Februárban már 42 ezer anya érvényesítette a kedvezményt, a nagycsaládoknál újabb másfél milliárd forint maradt – ismertette a számokat az államtitkár, megemlítve két fontos gyakorlati szempontot is. – Egyrészt lényeges – magyarázta –, hogy a mentesség nem csak a vér szerinti gyermek után jár, ahogy fontos az is, hogy a már felnőtt gyerekeket is figyelembe kell venni. A másik mozzanat, hogy az szja-mentesség nem zárja ki a családi kedvezmény igénybevételét. Az anya vagy a saját munkavállalói járulékából, vagy az apával közösen érvényesítheti a kisebbek után járó gyermekkedvezményt. Előbbi megoldás már februárban is bőven hagyott pénzt az érintett nagycsaládoknál: a második hónapban a 42 ezer anya összesen 370 millió forinttal csökkentette saját befizetendő járulékát.

 
Kisgyerekek nagy autóban. A korábban kialakított családtámogatási formákat a válság idején újabb, speciális intézkedések egészítik ki Fotó: Kurucz Árpád
 

Tállai András úgy fogalmazott: a kormány a válság idején sem tett le a családok támogatásáról. Ezt szerinte pontosan jelzi, hogy miközben a korábban bevezetett intézkedések teljes egészében, csorbítatlanul élnek, érvényesülnek jelenleg is, a veszélyhelyzetben újabb lehetőségeket nyitott meg a kormány. – A hitelmoratórium révén az év végéig nem kell törleszteni a hiteleket, nincsenek kilakoltatások, a lejáró gyes-, gyed- és gyetjogosultságok meghosszabbodtak, miközben több tízezer kisvállalkozásnak nem kell adót fizetnie, és döntés született a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaállításáról – sorolta a miniszterhelyettes. Úgy fogalmazott: krízis idején a Gyurcsány–Bajnai-kormány egészen más utat választott, lakossági megszorítások sorát vezetve be. – A balliberálisok akkor a szociális megszorításokban, a juttatások elvételében, emellett áfaemelésben és az ingatlanadóban hittek – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: Gyurcsányék nem foglalkoztak a családok sorsával, az utolsó évükben, 2010-ben például csupán 12 milliárd forintnyi adókedvezményt szántak a szülőknek.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!