2021. 10. 21. Csütörtök Orsolya napja
Jelenleg a TV-ben:

Sporthírek

Következik:

Hírek 13:00

Belföld

Soha nem felejtik el a szerda esti borzalmakat a Margit hídon tartózkodó fiatalok

Majd negyven éve hajózott, az egyik legtapasztaltabb szakembernek ismerték L. Lászlót (58), annak a hajónak a kapitányát, amelyik 35 emberrel a fedélzetén elsüllyedt a Dunában. A katasztrófa idején egy matróz kollégájával teljesített szolgálatot.

A tragédiát megelőző másodpercekben a 33 dél-koreai turistát szállító sétahajónak hátulról nekiütközött egy 135 méter hosszú szállodahajó a Margit hídnál, s felborította, majd maga alá gyűrte a mindössze 27 méteres Hableányt.

Heten a csodával határos módon túlélték, heten biztosan meghaltak, 21 ember pedig eltűnt az erős sodrású, 12 fokos vízben.

A túlélők horrorisztikus élményekről számoltak be a Chosun koreai lapnak. 

– Egy hatalmas hajót láttam közeledni, de meg sem fordult a fejemben, hogy nekünk jön. Az ütközés után a hajónk pillanatok alatt elsüllyedt. Aki a fedélzeten volt, rögtön a vízbe zuhant, aki a kabinban, az már nem jutott ki – mondta egyikük.

Egy másik utas csak azért menekült meg, mert épp egy mentőöv mellett állt, és bele tudott kapaszkodni. A vízben az emberek fejét lehetett látni fel-felbukkanni, a sodrás pedig olyan erős volt, hogy a mentőegységek nem tudtak a közelükbe jutni.

Egy 60 éves férfi úszni kezdett, őt egy hajó legénysége húzta ki a vízből. Ő azt mondta, a mentés kaotikus volt, és csak azokon tudtak segíteni, akik a mentőövekbe kapaszkodtak.

Két német turista, Leander Buchenau (17) és Laura Bohne (18) fültanúja volt a tragédiának.

Sétáltunk, hallottuk a sikolyokat, a segélykiállításokat, amiket a vihar zaja sem tudott elnyomni. Aztán hirtelen csend lett.

A fiatalok másnap visszatértek a borzalmak helyszínére, s virágot vittek a rakpartra.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke elmondta: elképesztő pusztítást végzett az ütközés. A szakember egy testet húzott ki a vízből.

Egy másik hajó kapitánya, Raub Emőke is épp egy dél-koreai turistacsoportot vitt a fedélzeten. A rádión vette a vészjelzést, így segíteni indult. Két embert tudott kimenteni a vízből.

– Kiabálást hallottam, nem gondolkodtam, csak csináltam, amit kell – mondta el az Origónak. A sodrás miatt nem tudták a fedélzetre húzni a két túlélőt, csak a kezüknél fogva tartották őket, amíg meg nem érkezett értük a motorcsónak.

Az egész világon szörnyülködve nézik a katasztrófáról készült térfigyelő kamerás felvételeket, amelyeken az látható, hogy a Viking Sigyn utoléri a Hableányt, elkezdi maga előtt tolni, majd az oldalára borítja.

Rejtély, hogyan kerülhetett ilyen közel egymáshoz a két hajó. Hirtelen kikanyarodott volna a Hableány az óriás hotelhajó elé, amely már nem tudott kitérni előle? Vagy a svájci monstrum kapitánya nem vette észre a hozzá képest apró vízi járművet, amikor pedig ráeszmélhetett, hogy hatalmas a baj, már nem tudott korrigálni? A vízen ugyanis egy ekkora monstrum nehezen tud irányt és sebességet változtatni.

Rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Az igazságot csak a nyomozás derítheti ki. Egy biztos: a Hableányt az ország egyik legtapasztaltabb kapitánya vezette. Ezt erősítette meg László kollégája, Levente is.

Mindkettejüket jól ismertem, már évek óta hajóztunk együtt. Számtalan rendezvényt bonyolítottunk le együtt a srácokkal. Lelkiismeretesen végezték a munkájukat, segítőkészek voltak. Tegnapelőtt még én voltam szolgálatban ugyanezen a fedélzeten. Akkor még minden rendben volt. Nagyon sajnálom a srácok családját, jó embereket vesztettünk el. A flottából is hiányozni fognak 

– emlékezett barátaira Levente.

A Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. szóvivője, Tóth Mihály is csak jót tud mondani a hajó legénységéről.

Példásan végezték munkájukat. Tapasztalatukat és felkészültségüket ismerve nem értjük a történteket. Ismerjük a Duna sodrását, kedd este óta nem tudunk a munkatársainkról, ezért nem vagyunk túlzottan optimisták

– mondta megrendülten.

A Hableány és más sétahajók százezrével viszik a turistákat Budapest belvárosában. A szerda esti járat is egy rutinútnak indult. 2003 óta naponta sokan csodálták meg a fedélzetről Budapestet. Köztük az a 33 dél-koreai turista, akik közül biztosan csak heten élték túl a kirándulást.

Ők nagy valószínűséggel a fedélzeten tartózkodtak az ütközés pillanatában, így miután beestek a dermesztően hideg vízbe, volt esélyük kiúszni a partra.

Akiket a fedélközben ért a baleset, azok azonnal megfulladhattak a felborult hajóba beömlő víztől.

Volt köztük egy hatéves kislány is, aki a nagyszüleivel és az édesanyjával érkezett Budapestre egy szervezett úttal. Őket nem találták meg.

Mint ahogy azt a 31 éves nőt sem, aki a bátyjával fizetett be a közép-európai vakációra. Harmadik testvérük a hankookilbo koreai híroldalnak mesélte el, hogy öccse felmondott a munkahelyén, és ki akarta pihenni az előző évek hajtását. Sikerült olcsón megcsípnie egy last minute utat. Ennek egyik állomása lett a végzetes hajókirándulás, amit csak a lánytestvér élt túl.

Szelle Szilárd előadóművész szemtanúja volt, amint megpróbálták újraéleszteni a hajó egyik utasát.

Fél órát küzdöttek az életéért, de aztán letakarták egy fekete zsákkal

– osztotta meg a szívszorító látványt az énekes.

Dél-Koreában is mindenkit sokkolt a tragédia híre. A szöuli külügyminiszter, Kang Kjung Vha (64) Budapestre érkezett, hogy személyesen irányítsa a vele utazó dél-koreai küldöttség munkáját, a halottak hazaszállítását.

Alapos vizsgálatot ígér Tarlós

Meg kell vizsgálni, jó helyen vannak-e a szállodahajók a belvárosban – mondta az Indexnek Tarlós István. A főpolgármester szerint üzleti szempontból biztosan kedvező frekventált helyeken horgonyozni, de elképzelhető, hogy biztonsági szempontokból érdemes lenne ezeket a kikötőket máshova helyezni.

Közben a BKV vezérigazgatója elrendelte a közlekedési társaság kishajóinak műszaki felülvizsgálatát, elsősorban azokét, amelyeket a BKV bérbe szokott adni magánvállalkozóknak.

Blikk

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: A migránsokat meg kell állítani! - videó

Orbán Viktor miniszterelnök videót tett közzé a hivatalos közösségi oldalán, amelyben a migrációról, a migránsok megállításáról beszélt. 2021. október 21.

Gulyás Gergely: Rezsidrágulást hozhat a baloldali kormányzás

Ugyanazok, akik 2002-2010 között az országot tönkretették, most ismét szeretnének visszatérni a hatalomba - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. 2021. október 21.

Békemenet és Orbán Viktor ünnepi beszéde – élőben a HírTV műsorán

Október 23-án, szombaton a Békemenet minden mozzanatát élőben követhetik a HírTV-n és online felületeinken, a Facebookon és a YouTube-on is. 2021. október 21.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!