2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Seszták unja az offshore világra vonatkozó kérdéseket

Unja az offshore világra vonatkozó kérdéseket a fejlesztési miniszter, Seszták Miklós szívesebben beszélne már a jövőről. A kereszténydemokrata politikus ügyvédként olyan vállalkozóknak is dolgozott, akik külföldi, adóoptimalizáló cégekben is érdekeltek.

Unja már a szövevényes üzleti ügyeire vonatkozó kérdéseket a nemzeti fejlesztési miniszter. Seszták Miklós jobban örülne, ha az újságírók a kormányzati terveiről faggatnák. A kereszténydemokrata politikus az egyik legtehetősebb országgyűlési képviselő a parlamenti vagyonnyilatkozatok alapján. A sajtó feltárta, hogy olyan vállalkozói körrel állt kapcsolatban ügyvédként, amelynek offshore hátterű, adóoptimalizáló érdekeltségei is vannak. A tárcavezető múlt héten azt ajánlotta a Hír TV-nek, hogy a részletkérdésekről a tulajdonában lévő autókereskedés ügyvezetőjét kérdezzük. Megtettük volna, ha hajlandó lett volna kamera elé állni.

A fejlesztési miniszter autókereskedésének, a Ramiris Autó Kft.-nek több telephelye is van a szabolcsi kisvárosban, Kisvárdán. Az egyikre jelentették be egy budapesti wellnessközpontokat üzemeltető cég fióktelepét. Az Oxygén Wellness tulajdonosa két ciprusi cég, ilyen külföldi vállalkozásokat magyar üzletemberek is használnak adóoptimalizálásra. Az egyik ciprusi cég neve Ramiris Holdings Limited. A Ramiris szó a miniszter autókereskedésének nevében is szerepel, de Seszták Miklós azt állítja: csak ügyvédként dolgozott az Oxygen Wellnessnek, a céghez semmi köze. Az Oxygen Wellnessnek postaládája sincs Kisvárdán, a szomszédok Seszták Miklós autókereskedésében szokták leadni a leveleket.

A miniszter a múlt héten azt ajánlotta a Hír TV-nek, hogy az autókereskedésének ügyvezető igazgatóját kérdezzük az Oxygen Wellnessről. „Kérdezzék meg a cég ügyvezetőjét, hogy kik vannak a telephelyen, nem tudom. Én csak a nagy cégnek vagyok a tulajdonosa, de hogy az ügyvezető kinek adja bérbe, arról nem tudok nyilatkozni.” – fogalmazott korábban a tárcavezető.

A Seszták-szalonban meg is találtuk az ügyvezetőt, de nem nyilatkozott. Nemcsak az Oxygen Wellnessről kérdeztük volna, hanem három másik cégről is. Ezek a vállalkozások az autókereskedés épületében vettek helyiséget, miután 10-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el. A háromból két cég alapításában Seszták Miklós és ügyvédtársa működött közre. A miniszter ügyvédi irodája az autókereskedés felett van. Ott sem voltak beszédesek.

– Nem szeretnék semmiféle nyilatkozatot tenni.
– Önök nem kaptak állami támogatást?
– Nem kívánok nyilatkozni.
– Ezekről sem hallott? King Kft., Várda King, Great Alexander?
– Persze, hallottam a cégekről, de nem kívánok nyilatkozni – mondta az ügyvédnő.

Seszták Miklós nemcsak ügyvédként dolgozott olyan cégnek, amely mögött ciprusi társaságok állnak. A miniszter autókereskedő vállalkozása maga érdekelt egy olyan kft.-ben, amelynek a másik tulajdonosa egy ciprusi cég. A kereszténydemokrata politikus megunta az üzleti múltjára vonatkozó kérdéseket. Szívesebben beszélne a jövőről.

– Már annyiszor lenyilatkoztam, ezeket a dolgokat. Mindig megdöbbenéssel tapasztalom, hogy most már öt-hat hete felteszik ezeket a kérdéseket, ahelyett, hogy inkább azt kérdeznék meg, hogy az elkövetkező hétéves ciklusban a fejlesztési minisztérium a hétezermilliárd forintból mit fog elkölteni. Én csak azt tudom mondani, hogy ebből elmondtam mindent, amit tudtam.
– Viszont a sajtó nem találja a hátteret.
– Én erre csak azt tudom mondani, amit elmondtam, hogy kétségbeesett emberek reménytelen próbálkozásai. Hát keressék, amit gondolnak – fogalmazott a miniszter.

Seszták Miklós offshore-kérdésben a ciprusi cégéről elhíresült volt jegybankelnök, Simor András álláspontját osztja. Szerinte ismert tulajdonosi hátterű, uniós országban bejegyzett társaság nem offshore jellegű. Csakhogy annak a ciprusi cégnek, amely társtulajdonos a miniszter vállalkozásával, az egzotikus Seychelles-szigeteken nyoma vész.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!