2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Sertéspestis veszélye fenyeget Borsodban

Hír TV

2019. január 15., kedd 16:13, frissítve: kedd 17:24

Ismét sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak Borsodban. A fiatal állat tetemére Hangony határában bukkantak a vadászok. A tetemből küldött mintából a NÉBIH kimutatta az afrikai sertéspestis vírust. A betegség magas lázzal és vérzéssel jár, és általában az állat halálával végződik. Emberre nem veszélyes, de könnyen átterjedhet a házi sertésekre is, ahol az egész állományt elpusztíthatja, ezért komoly anyagi kárt okoz.

Január első hetében egy elhullott vaddisznóra bukkantak a vadászok a Borsod megyei Hangony határában. A Hangonyvölgye Erdőbirtokossági Vadásztársaság tagjai a lakott területtől körülbelül 3 kilométerre, az erdőben találták meg a tetemet.

Egy kan ivarú, 8 hónapos, körülbelül 15 kilós süldő volt, ami külsőleg egy lesoványodott vézna kis vaddisznó volt. A mi első feltételezésünk szerint, valószínűsítettük, hogy tüdőgyulladást kapott, azért pusztult el, de az előírás szerint vérmintát vettünk belőle, illetve mandulamintát, amit beküldtünk az Edelényi Állategészségügyi Hivatalba– tájékoztatott Kerekes András, a Hangonyvölgye Erdőbirtokossági Vadásztársaság elnöke. 

A minta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumába került, ahol január 13-án afrikai sertéspestis vírust mutattak ki a benne.

 A betegség magas lázzal jár, az állatok idegrendszeri tüneteket mutatnak, a bőrön test szerte vérzések láthatók, illetve jellegzetes kórbonctani tünetek is megfigyelhetőek. A vaddisznók esetében értelemszerűen nehezebb a betegséget élő állatban diagnosztizálni, amennyiben látható az állat, akkor szintén legyengül, imbolygó járást mutató állatokat lehet megfigyelni. Vaddisznók esetében ez általában az elhullást követően kerül megállapításra a betegség, mint ahogy ebben az új Borsod megyei esetben is– nyilatkozta Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos. 

Az afrikai sertéspestis vírus az elmúlt évben többször felbukkant Észak-és Kelet Magyarországon. Áprilisban Heves megyében, májusban Szabolcs-Szatmár-Beregben, októberben pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében találtak fertőzött állatot. A vírus emberre nem veszélyes, de a vaddisznókról könnyen a házi sertésekre is átterjedhet a betegség, ezért a tenyésztőknél komoly károkat okozhat a sertéspestis.

Képes egy ilyen kisebb állományt, mint az enyém, húsz hízóm van, ez képes két hét alatt kipusztítani az egészet. Olyan láz jön bele, hogy nem lehet vele mit kezdeni. Azért szokott általában karantén lenni. Az országos főállatorvos magas kockázatúnak és fertőzöttnek nyilvánította az érintett területet. Valamennyi kilőtt és elhullott vaddisznót megvizsgálnak, a tetemeket pedig a helyszínen megsemmisítik. A Nébih arra figyelmeztet, hogy a betegség fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is továbbterjedhet, ezért tilos a sertéseket moslékkal etetni. Fontos, hogy ha valaki a sertésállományában lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot– mondta el Gál József őstermelő.