2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Belföld

Senki sem zárkózik el a felvételi ponthatár emelésétől

A hallgatók és a felsőoktatási intézmények érdekképviselete sem zárkózik el a minimális felvételi ponthatár emelésétől. A HÖOK a nagyobb emelésre is hajlik, a Magyar Rektori Konferencia kevésbé, utóbbi szervezet azonban visszaállítaná a felvételit. A KDNP szerint nemcsak az egyetemeken, hanem a szakképzésben is szükség van kiemelkedően teljesítő diákokra.

„A 240-es ponthatár, az a középszer ponthatára, az egy közepes dolog…” – A miniszterelnök legutóbbi rádióinterjújában tért ki arra, hogy szerinte emelni kellene a küszöböt a felsőoktatásban. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy közepes teljesítményre képes fiatalokat nem érdemes egyetemen taníttatni közpénzből, nekik a szakképzésben a helyük.

„A ponthatár a mai állapotában alacsonynak mondható, hiszen lejjebb van mint a maximális pontszámnak a fele…” – Az Országgyűlés oktatási bizottságának kereszténydemokrata tagja egyetért a kormányfővel.

„Itt nem az a lényeg, hogy csak a legjobb tanulók jussanak be a felsőoktatásba, mert legjobb tanulókra a szakképzésben is szükség van. Nagyon nagy szüksége van a magyar gazdaságnak olyan középkáderekre, középvezetőkre, akik kiváló tanulmányi eredménnyel szerezték meg a szakmai munkához szükséges szakvégzettségüket, ami akár egy felsőfokú szakképzés is vagy egy szakmunkás bizonyítvány is lehet” – közölte Michl József KDNP-s országgyűlési képviselő.

Nem zárkóznak el

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája minőségi szűrőnek tartja a minimális ponthatárt, ezért nem is zárkózik el annak emelésétől.

„Amikor januárban felmerült ez a kérdés, akkor javasoltuk a 300 pontot is, és azt hiszem, hogyha most megnézzük a bejutási ponthatárokat, akkor lehet látni, hogy egyébként a piac által vezérelt ponthatár meghatározás az főleg e fölött a pontszám fölött alakult ki” – közölte Kiss Dávid, a HÖOK alelnöke.

Vissza a felvételit

A Magyar Rektori Konferencia kevésbé szigorú. A felsőoktatási intézmények érdekképviselete mindössze tíz pontot emelne, és 250 pontnál húzná meg a határt, de visszaállítaná a felvételit.

„Legyen a felsőoktatási intézménynek is beleszólása, még akkor is ha tudjuk, hogy egy egységes rendszerről van szó – közölte a rektori konferencia elnöke. – Nem vonatkoztathatunk el attól, ahogyan az alapfokú oktatás működik, és attól, ahogyan a középfokú oktatás. Ennek ellenére az intézmény választhassa meg azokat a tudásokat, amelyekre ő majd építeni képes a képzését” – tette hozzá Mezey Barna.

Mezey Barna hangsúlyozta, hogy a felvételi rendszer esetleges átalakításáról változásairól legkésőbb decemberig dönteni kell, hogy a jelentkezőknek maradjon idejük felkészülni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

Együtt küzdünk egy gigászi harcban, hogy felszabadítsuk nemzeteinket azon gonosz eők uralma alól, akik tönkre akarnak tenni minket - jelentette ki Donald Trump volt amerikai elnök, aki üzenetet küldött Budapestre, a CPAC Hungary elnevezésű rendezvényre. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!