2020. augusztus 11.,
kedd, Zsuzsanna, Tiborc napja

Semjén szerint a DK hazudik, nem lehet választási csalás

Hír TV

2018. november 2., péntek 17:57, frissítve: péntek 22:38

Nem lehet választási csalás a külhoni magyarok levélszavazatából az Európai Parlamenti választásokkor – mondta a szavazati jogot kiterjesztő törvényjavaslatot jegyző Semjén Zsolt. Gyurcsány Ferenc pártja az Európai Bizottsággal vizsgáltatná meg a javaslatot.

– Önök 23 millió román munkavállalóval riogatták a magyar lakosságot.
– És egyébként ez a veszély, tekintettel arra, hogy most Ukrajnából eddig ötezer munkavállalót hozott be az Orbán-kormány, bizony erre sajnos van esély – mondta Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

Mesterházy Attila az MSZP elnökeként 2013-ban kért bocsánatot a határon túli magyaroktól, Gyurcsány Ferenc és új pártja azonban ezt nem tette meg. A Demokratikus Koalíció most az Európai Bizottsághoz fordul egy friss kormánypárti javaslat miatt, amely lehetővé tenné, hogy a kettős állampolgárok is szavazhassanak a magyarországi listákra a jövő évi európai parlamenti választáson.

„A levélben szavazókról fogalma nincsen az Európai Uniónak. Azt tudja, hogy mondjuk egy Székelyudvarhelyen élő magyar levélben mondjuk leszavaz egy magyarországi pártra, majd kisétál az első iskolába és ott leszavaz egy romániai magyar pártra. Miért feltételezik ezt? Ezt nem feltételezem, ez egy lehetséges helyzet. Márpedig ez választási csalás” – tette hozzá Gréczy Zsolt.

„Ez három csoportot érint, három nemzetrészt: a délvidéki, szerbiai magyarságot, a kárpátaljai magyarságot és a világban élő diaszopóra magyarságát” mondta a törvényjavaslatot benyújtó Semjén Zsolt. A KDNP elnöke a Hír TV Péntek 9 című műsorunkban beszélt arról, hogy az Európai Tanács határozatát követi a módosítás. Eszerint a tagállamok azokat az meghozhatják, intézkedéseket, hogy a harmadik országban lakóhellyel rendelkező állampolgáraik is szavazhassanak az európai parlamenti választásokon. Semjén Zsolt szerint a DK hazudik, amikor választási csalásról és dupla szavazatról beszél.

„Egy szavazata van mindenkinek, egy lakcím szerinti szavazata. Tehát az Európai Unióban lévő kettős állampolgároknak egy szavazata van. Tehát egy erdélyi magyar az értelemszerűen a romániai választásokon, az EU-s romániai választásokon vesz részt, tehát a romániai pártoknak a listájára szavazhat az EU-s választáson” – magyarázta a miniszterelnök-helyettes.

A törvénymódosítás a politológus szerint inkább a kormánypártoknak kedvez.

„Az eddigi választási eredmények jól mutatják, hogy a határon túli magyarok pártszimpátiája, már akik hajlandóak leadni a szavazatukat, azok alapvetően a Fideszt támogatják, tehát a Fidesz szerintem reménykedik abban, hogy néhány 10 ezer szavazattal esetleg többet kap” – véli Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője.

A törvénymódosításról jövő héten szavaz a parlament. Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint a kisebbségben élő magyarok sorsa az egyik tétje a májusi európai parlamenti választásoknak.

„Jó lenne ha az Európai Unió jelenlegi vezetése és a liberális világ akkor is aggódnának az emberi jogokért, amikor az az EU szomszédjában történik. Mert jelenleg a magyarokkal packáznak az ukránok, de ugyanígy szórakoznak egyébként a román kisebbséggel is, a lengyelekkel is és Ukrajnában az elmúlt évszázadban elég szomorú dolgok történtek az ott élő nemzetiségekkel, kisebbségekkel, ami arra figyelmeztet minket, hogy oda kell csapni” – mondta Soltész Miklós csütörtökön a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Soltész Miklós szerint Brüsszel most nem emeli fel a szavát az ukrajnai visszaélések miatt.