2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Selmeczi: a sejtjeinkben érezzük, hogy a támogatásokat meg kell védeni

„Az apukák anyukák helyett nem akar dönteni a kormány, a gyed extra például azokat segíti, akik a gyermekvállalás mellett tovább szeretnének munkát végezniˇ– mondta a képviselő. A számok azonban nagyon rosszak, nem növekszik az ország népessége, akkor sem, ha a családok anyagi helyzete egyébiránt javult.

  • Selmeczi: a sejtjeinkben érezzük, hogy a támogatásokat meg kell védeni

A fiatalok első kérdése, hogy megengedhetik-e maguknak a gyermek érkezését, ezért kitolódik a gyerekvállalás– mutatott rá Selmeczi Gabriella. A korai gyerekvállalást kell támogatni otthonteremtéssel, a családindítással, az adórendszeren keresztüli támogatás komoly. A költségvetésben idén az adórendszer kapcsán 25-ször annyi családoknál maradó pénz 300 milliárd forintot jelent ez, mint amennyit a Gyurcsány- Bajnai kormány erre szánt. 

A sejtjeinkben érezzük, hogy a támogatásokat meg kell védeni– mondta Selmeczi Gabriella. Az első mindig a ballibeknek az, hogy a családoktól vegyenek el pénzt. A család melletti döntés azonban négy évnél tovább szól, így biztosítani kell az embereket, hogy a támogatásokra számíthatnak. A Fidesz KDNP koalíció várja a gyerekeket, és érezni kell a családoknak is ezt a megbecsülést– mondta a képviselő asszony.

Sokan azonban nyomásként élik meg ezt a támogatást - jegyezte meg Földi Kovács Andrea. Azt érzik a fiatal nők, hogy „szülési kényszer” alatt vannak, a gyermektelenek pedig azt, hogy a család nélküliek másodlagos állampolgárokká válnak. Selmeczi Gabriella reméli, hogy ez az érzés hamar elmúlik, mert általában kell támogatni a pályakezdést és a családalapítást, és ez nem jelenti bárki más negatív diszkriminációját. Megjegyezte, felmérések szerint a fiatalok vágya a család. Ezek szerint a mai fiatalok több gyereket szeretnének, mint amennyit vállalnak, és ennek elsősorban anyagi okai vannak. El kell érni, hogy ez ne anyagi kérdés legyen, ezt kell elérni a kormánynak, a biztonságot kell megteremteni– szögezte le Selmeczi Gabriella.

Bírálók szerint kimaradtak bizonyos kérdések a konzultációból, ám Selmeczi Gabriella szerint arra jó a konzultáció, hogy ezeket a kérdéseket a polgárok átbeszéljék. Fontos a visszacsatolás, és hogy az emberek elképzelései eljuthassanak a politikai döntéshozókhoz. A kapcsolatfelvételhez a polgári köröket, a képviselőket említette a képviselő asszony, hisz a párbeszéd eredményeként a több gyermek születése alapérdek.

A gyermekvállaláshoz kapcsolódik az is, hogy a Népjóléti Bizottságban felmerült a javaslat, miszerint a Macedón modell szerint a magzati szívhang megmutatásának protokollját az abortuszra készülő nők esetében kötelezően vezessék be. Az EMMI gondolkozik a lehetőségen, kutató munkát folytat, a lényeg azonban, hogy óvatosan kell kezelni, hogy nehogy több bajt okozzunk egy ilyen rendelkezéssel, mint amennyi jót okoz. A minisztériumi műhelymunkában felmerült ennek lehetősége, azonban Selmeczi Gabriella hangsúlyozta, hogy nagyon óvatosan kell kezelni a kérdést, annyi azonban biztos, hogy lesz előrelépés. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!