2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Róma - Cinecitta magyarul

Következik:

Napi aktuális 00:10

Belföld

Sejtik, kik és miért lopják a gázórát, de hallgatnak róla

Egyre többen panaszkodnak arra, hogy ellopott gázórájuk után magasan becsült számlát kapnak a szolgáltatótól. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség eddig minden esetben azt állapította meg, hogy a Tigáz az üzletszabályzatnak megfelelően járt el. Arról, hogy ki és miért lopja el a gázórát, csak feltételezése van a szolgáltatónak.

Két éve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez mindössze egyetlen panasz érkezett gázóralopással összefüggésben. Azóta már 22 esetben kellett vizsgálódnia a hatóságnak. Ha a gázmérőt ellopták, a szolgáltató becsléssel állapítja meg a fogyasztást. A becslés az utolsó, fényképpel dokumentált mérőleolvasástól indul.

„Abban az esetben, ha a becsült számla meghaladja az előző év azonos időszakára levetített mennyiség másfélszeresét, a kifogás benyújtásának halasztó hatálya van a számla befizetésére” – tudatta Jacsó Péter, a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség helyettes vezetője.

A szolgáltatónak 15 napon belül el kell bírálnia a kifogást, és az eredményről írásban kell tájékoztatnia a fogyasztót. Ha a döntéssel a felhasználó nem ért egyet, bírósághoz fordulhat. A Tigáznál az utóbbi három évben 1000 gázóralopást jelentettek be. A cégnél sejtik ugyan, hogy miért tűnnek el az órák, de a sejtésről a szóvivő nem beszélt a Hír TV-nek. Azt állította, hogy mindig a Magyar Energia Hivatal által jóváhagyott üzletszabályzat szerint járnak el. „Ha valakinek ellopták a gázmérőjét, akkor az utolsó fényképes dokumentáción rögzített mérőállástól a mérő ellopásáig eltelt időszakra becslést kell készíteni az üzletszabályzat alapján, illetve a fogyasztó korábbi fogyasztói szokásai alapján” – közölte Száraz Gábor, a Tigáz Zrt. szóvivője.

Eddig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fogyasztóvédelmi hatóság egyetlen panaszos esetében sem állapította meg, hogy a szolgáltató becslése jogsértő lett volna.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!