2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Belföld

Se gáz, se villany - dermesztő hidegben fagyoskodnak

350 családnál nincs mivel tüzelni Battonyán. Több helyen a gáz után már a villanyt is kikapcsolták. Vannak olyan családok, amelyek annyira szegények, hogy idén még egyszer sem gyújtottak be. Az önkormányzat mindenkinek próbál segíteni, de a szétosztható tüzelő elfogyott, és a csatornákból kivágtak már minden bokrot.

A Gyapjas családnál két éve kapcsolták ki a gázt, azóta szobai kályhával fűtenek. „Jártam ide-oda fát hozni, de már azt sem tudok, mert leesett a hó, nem tudok miből venni fát” – nyilatkozta Gyapjas Ida, aki hozzátette, a szekrényt vágta össze, azt tüzelte el. Ida egyedül neveli három gyermekét. Tüzelőre nincs pénze, havi 70 ezer forintból élnek. Ebből kell kifizetnie a villanyt, a vizet. Emellett a két kislánya beteg, akikkel havonta orvoshoz kell mennie, és hetente több gyógyszert is ki kell váltania. A legkisebb gyermeke cukorbeteg.

Nehéz helyzetben az egyedülálló apa is

Bogi és édesapja évek óta élnek együtt. A kislány édesanyja elhagyta őket, semmivel nem segíti a gyermekét. A férfinak korábban két munkahelye is volt, de az egyiket fel kellett adnia, amikor egyedül maradt lányával. „A fizetés 47 ezer forint. Kapunk családi pótlékot, az 13 700. Ebből úgy-ahogy megélünk, de olyankor vannak problémák, amikor Bogi beteg. Mint például most is” – árulta el Mong János battonyai lakos. Ilyenkor van, amit nem tudnak megvenni, mert kell a pénz a gyógyszerre.

Battonyán 350 család maradt tüzelő nélkül, náluk a gázt már kikapcsolták. 150 háznál villany sincs. „Olyanoknak is szükségük van már segítségre, akiknek még gyermekük sincs. Egyszerűen nincs munkalehetőség. Napszám sincs már ilyen téli időszakban, teljesen kilátástalan a helyzetük. Elmenni nem tudnak, helyhez vannak kötve, mert nincs miből elindulniuk. Semmi lehetőségük nincs. Nagyon el vannak keseredve az emberek” – fogalmazott Boros Györgyné, a Battonyai Szegényeket és Nagycsaládosokat Támogató Egyesület elnöke.


Már a bokrokat is kivágták

Az önkormányzat az összes tüzelőt szétosztotta, már a bokrokat is kivágták a csatornaárkokból. „Nem vagyunk benne a BM-nek azon a listáján, nagy településnek számítunk az 5700 lakossal, aki kapna ebből a fasegélyből, hogy legalább azoknak adjunk, akik nem tudják a gyereküket hazahozni a kórházból, mert a gyámügy nem engedi, hogy hazahozzák, mert nincs otthon begyújtva. Körülbelül 150 család van, amely az idén még egyetlen napra nem gyújtott be” – mondta Karsai József, Battonya polgármestere.

Az önkormányzat melegedőket alakít ki, ahol éjjelente harmincan húzhatják meg magukat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!