2021. 12. 05. Vasárnap Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Hírek 16:00

Belföld

Schwezoff nyerte a zsidó vezetők harcát

Az elnök lemondásához vezetett a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) hónapok óta tartó válsága, a szervezet rendkívüli ülésén az ügyvezető Schwezoff Dávid előterjesztésére kiszavazták Tordai Pétert. A korábban transzvesztita műsorokban is fellépő volt katolikus kántor Schwezoff pénzügyi visszaélésekkel vádolta Tordait, aki viszont az ügyvezető múltját kifogásolta. A hitközösség élére harminc napon belül kell új elnököt választani.

A hónapok óta tartó belviszály miatt egymást mondatták volna le a Budapesti Zsidó Hitközség vezetői. Tordai Péter elnök ugyanis Schwezoff Dávidot akarta eltávolítani a szervezetből, de az ügyvezető igazgató beelőzte őt és egy szerda estére összehívott rendkívüli küldöttgyűlésen visszahívatta posztjáról a BZSH első emberét.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek éléről még áprilisban távozó Zoltai Gusztáv nem kommentálta a döntést. A Miniszterelnökséghez azóta leszerződött egykori munkásőr lemondásának részleteiről sem derültek még ki részletek, de hitközségi vélemények szerint az általa irányított Mazsihisz gazdasági átvilágításába bukott bele. A Tordai vezette BZSH-nál is felmerült a pénzügyi visszaélések gyanúja, Schwezoff korábban azt állította: évente százmilliós összeget sikkasztanak el a Dohány utcai zsinagóga belépődíjaiból. A transzvesztita múltú ügyvezető nehezményezte azt is, hogy kihagyták a Rumbach Sebestyén utcai épület 2,7 milliárdos felújítási tárgyalásaiból. Az elmérgesedett vita miatt Heisler András elnök mindkét vezető lemondását követelte.

– Amik itt megjelentek a sajtóban és amiket megjelentettek akár Schwezoff Dávidék, azok nevetséges dolgok voltak.
– És ha kitálal?
– Kicsoda?
– Schwezoff Dávid.
– Miről?
– Arról, hogy nem számoltak el azokkal a pénzekkel, amelyekkel például a Dohány utcai zsinagógában bevételként el kellett volna.
– Akkor ki kell tálalni, de ezt pontosan be kell bizonyítani.

Tordai Péter nem vitatja a küldöttek döntését.

– Semmiféleképpen nem vállaltam volna az elnöki funkciót, ennek az eredménynek a tükrében sem, vagy e nélkül sem, tehát ha vele kell dolgoznom…
– Mi a baja Schwezoff Dáviddal?
– Nem egy a habitusunk, másképp nőttük fel, másképp ítélem meg a zsidósággal kapcsolatos teendőket, elvárásokat.

Schwezoff Dávid a szervezet megtisztulását ígéri.

– Én azt gondolom, hogy nekem most a BZSH vagyonvédelmére kell koncentrálnom, arra, hogy a rendelkezésünkre álló forrásokat – mind a külső, mind a saját forrásainkat – a lehető legmegfelelőbben használjuk fel annak érdekében, hogy a budapesti zsidóság hitélete, oktatási tevékenysége, szociális tevékenységei megfelelően tudjanak működni. Ebbe az irányba szeretnék a jövőben is haladni, amin eddig is haladtam és köszönöm a kérdést.
– Ki fog tálalni?
– Én azt gondolom, ez volt, amit el akartam mondani.

A Budapesti Zsidó Hitközség élére harminc napon belül kell új elnököt választani.

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Orbán Viktor: Adni jó! + videó

December 5-én ünnepeljük az önkéntesség világnapját, melynek előestéjén Orbán Viktor ellátogatott az Ökomenikus Segélyszervezet adományboltjához – derült ki a kormányfő által közzétett videóból és fotóalbumból.

Ukrajnában ismét szigorítanak

Ukrajnában ismét szigorítanak, ami azt jelenti, hogy hétfőtől az enyhébb járványügyi zónákban a vállalkozások és közintézmények is csak úgy működhetnek majd, ha az alkalmazottak mindegyike be lesz oltva.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!