2024. 09. 13. Péntek Kornél napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Schmidt Mária a Tranziton: A Nyugati világ elhagyta a hitet, így a reményt veszíti el

Napjainkban világrendszer-váltás zajlik. Az Egyesült Államok elveszítette vezető pozícióját, új szereplők jelentek meg, akik nem érdekeltek az eddigi világrend fenntartásában. A nacionalizmus újra teljes erőbedobással alakítja a politikai küzdelmeket a világban, erről azonban az Európai Unió nem akar tudomást venni. A Nyugat és Európa ráadásul elhagyta a hitet, amire egész identitása épült, így a reményt veszíti el. Magyarország jól reagál az új kihívásokra, azonban az EU-n belüli államként korlátozottak a lehetőségei – mondta el a többi között a Tranziton Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

  • Schmidt Mária a Tranziton: A Nyugati világ elhagyta a hitet, így a reményt veszíti el

Szemben a Nyugat felfogásával a nacionalizmus újra teljes erőbedobással alakítja a politikai küzdelmeket a világban. Ebben az Európai Unió magára maradt, mert az USA, Kína, India és a kelet-európai országok is nacionalisták. Sőt, egy nacionalista háború folyik a határainknál. Az EU azonban még mindig azt képviseli, hogy a nacionalizmus már meghaladott dolog, ezért nem találja a helyét ebben a megváltozott világban. Az EU beáll a nacionalista Ukrajna mögé, miközben ő maga ezt nem tartja fontosnak, hanem egy nemzetek feletti föderális államban gondolkodik – hangsúlyozta Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a tihanyi Tranziton.

A Európai Unió jelenlegi gyenge pozícióját firtatva kiemelte:

„Európának arra kellene felkészülnie, hogy tudja képviselni saját érdekeit a megváltozott világban, ugyanakkor nem látom az Európai Unióban az erre való képességet. Valószínű, ha ez az elit marad, akkor az EU kiszolgáltatottá válik az USA érdekeinek. Az USA viszont nem tartja, soha nem is tartotta feladatának, hogy képviselje az unió érdekeit.”

Magyarországra rátérve Schmidt Mária leszögezte:

„Európa pozíciója határozza meg, hogy velünk mi fog történni. A magyar kormány felismeri a változó világrendből eredő kihívásokat, de a mozgásterünk túl korlátozott ahhoz, hogy meghatározó szerepet játszunk egy ilyen világátrendeződés közepette.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója a Nyugat és Európa jelenlegi problémáinak fő okát abban látja, hogy:

"A nyugati világ elhagyta a hitet, holott korábban a keresztény hit alapjain épült fel Európa. Ezzel szemben az látjuk, hogy a világ többi részén egyre fontosabb alakító erővé válik a hit. A nyugati ember ma mindenben hinni akar; hisz abban, hogy férfiból nő lehet, hisz az életmódváltozás fontosságban, hisz a szépészeti, megfiatalító műtétekben, csak a Jóistenben nem hisz, így a legfontosabbat, a reményt veszti el!"

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Gulyás Gergely: A kormány kész pert indítani, ha az EU nem téríti meg a határrendészeti költségeket + videó

Vezércikk – Gulyás Gergely: A kormány kész pert indítani, ha az EU nem téríti meg a határrendészeti költségeket + videó

Perre mehet a kormány az Európai Bizottsággal, ha nem térítik meg a határőrizeti költségeinket, sőt: helyette még büntetnek is minket. Már csak egy kérdés fontos: milyen bíróság előtt. Mert az unió bírósága finoman szólva sem tűnik pártatlannak a migrációs bírság kiszabása óta. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!