2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Belföld

Schmidt Mária: A kommunizmus a gyűlöleten és a kirekesztésen alapult

Több százan gyűltek össze kedd este a Terror Háza Múzeum előtt, hogy gyertyát gyújtsanak a kommunizmus áldozatainak emlékére. Február 25-ét az első Orbán-kormány tette emléknappá, mert 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.

Míg a nácizmust a nemzetközi közösség elítéli, addig a kommunizmus által elkövetett bűncselekményekről a szabad világ képviselői a mai napig nem hirdettek hasonlóan szigorú ítéletet – mondta Schmidt Mária. A Terror Háza Múzeum főigazgatója az áldozatok emlékére tartott kormányzati rendezvényen kiemelte: a kommunista rendszer már a keletkezésekor megmutatta valódi arcát: a gyűlöleten és a kirekesztésen alapuló terror rendszerét. „A kommunista hatalomgyakorlók addig ismeretlen mértékű erőszakot alkalmaztak vélt és valós ellenségeikkel szemben és tömegesen követtek el olyan bűntetteket, melyekhez csak a nácizmus számlájára írható szörnyűségek mérhetőek. A kimeríthetetlen osztálygyűlölet, a velem vagy ellenem logikája, az erkölcsi törvények semmibe vétele milliók életét követelte” – fogalmazott Schmidt Mária.

Február 25-e mérföldkő, amire ugyanúgy emlékezni kell, mint a többi történelmi győzelemre és megaláztatásra – fogalmazott személyes hangú megemlékezésében az Országgyűlés korelnöke, Horváth János. „A magyar Országgyűlés akkor nem adta ki Kovács Bélát, mentelmi jogát nem függesztette fel. A szovjet hadsereg katonái kellettek hozzá, a világ legnagyobb hadseregének itt lévő osztagai. Hogy érezzük magunkat magyarok, amikor észrevesszük, hogy ez történt velünk?” Hiába voltak nyugati tiltakozó jegyzékek és a jaltai szerződés – tette hozzá korelnök.


Azok az emberek, akiket a kommunizmus áldozatainak neveznek, nem az elnyomás téglakövei, hanem a magyarok szabadságának építőkövei – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. „Ők nem áldozatok a szó szoros értelmében, számunkra hősök, bármilyen értelmetlennek is tűnik a haláluk, mint láthatjuk, értelme volt. Lehet, hogy nem e világi, de értelme volt a legnagyobb értelme, amit ember elérhet. A szabadság, a demokrácia és a függetlenség értelme.”

A megemlékezés után gyertyagyújtással és néma főhajtással tisztelegtek kormánypárti és ellenzéki képviselők az áldozatok emléke előtt a Hősök Falánál.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!