2020. augusztus 13.,
csütörtök, Ipoly napja

Schiffer: Megszűnt a munkásosztály, amire a baloldal épült

Hír TV

2019. november 10., vasárnap 13:05

A Kelet-Európában jelen lévő baloldal lényegében a liberálisok által eltérített pártokat jelenti - mondta Schiffer András a Nyolcas című műsorunkban. Az LMP társalapítója leszögezte: az a munkásosztály, amire ezek a pártok épültek, megszűnt létezni, így sikerülhetett eltéríteni a fókuszt.

A kudarcunk az részben egyébként részben ebből származott, hogy ebbe a tégelybe, amire felírtuk, hogy lehet más a politika, a kezdet kezdetén, 2009-2010-ben mindenki azt vetített bele, vagy éppen azt töltött bele, amit akart.

Így jellemezte Schiffer András az LMP kezdeti időszakát a Nyolcas című műsorunkban. A párt társelnöke szerint a Lehet más a Politika jelszóba sokan a rendszerváltás utáni 20 év sikertelenségét, vagy a posztkádári korszak antipolitikai felfogását gondolták.

Ma már a kapitalizmus globálisan szerveződik meg, az elnyomás, a kizsákmányolás az leginkább globálisan érhető tetten.

Schiffer András kitért arra is, hogy nem tud mit kezdeni azokkal a baloldali felfogásokkal, amelyek kizárólag az államhatáron belüli problémákra koncentrálnak.

"Minden ami határokon belül tapasztalható, az szoros függvénye, főleg Magyarország adottságait tekintve az szoros függvénye annak, ami globálisan tapasztalható, tehát nem lehet úgy a magyar gazdaságpolitikai rendszerről kritikát mondani, hogy közben vakok és süketek vagyunk arra, ami globálisan történik."

- mondta Schiffer Andtás, az LMP társalapítója.

Schiffer András szerint ami Kelet-Európában bal és jobboldal alatt értenek, annak nincsen semmi köze azok eredeti tartalmához. Szerinte ma a baloldalt a liberálisok által gyarmatosított pártok uralják.

"Az a munkásosztály, amire a szociáldemokrata pártok nem szerveződtek, hanem amire fölállva hatalomra tudtak jutni Skandináviától Angliáig, ez a munkásosztály ebben a formájában megszűnt létezni. Erősen középosztályosodtak ezek a társadalmak, tehát hogyha ezt most innen nézed, a társadalmi átalakulások felől nézed, akkor adta magával a lehetőséget, hogy el lehetett téríteni a fókuszt."

- jegyezte meg Schiffer András, az LMP társalapítója.

Schiffer András kitért a klímavédelem kérdésére is. Szerinte a helyzet fokozódott az elmúlt 20 évben, de aki a klímaválságot marketingcélokra használja, az szem elől téveszti, hogy az csak egy szelete a teljes ökológiai válságnak.

Hír TV