2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Vörös narkó 10:55

Belföld

Schiffer: Megszűnt a munkásosztály, amire a baloldal épült

A Kelet-Európában jelen lévő baloldal lényegében a liberálisok által eltérített pártokat jelenti - mondta Schiffer András a Nyolcas című műsorunkban. Az LMP társalapítója leszögezte: az a munkásosztály, amire ezek a pártok épültek, megszűnt létezni, így sikerülhetett eltéríteni a fókuszt.

  • Schiffer: Megszűnt a munkásosztály, amire a baloldal épült

A kudarcunk az részben egyébként részben ebből származott, hogy ebbe a tégelybe, amire felírtuk, hogy lehet más a politika, a kezdet kezdetén, 2009-2010-ben mindenki azt vetített bele, vagy éppen azt töltött bele, amit akart.

Így jellemezte Schiffer András az LMP kezdeti időszakát a Nyolcas című műsorunkban. A párt társelnöke szerint a Lehet más a Politika jelszóba sokan a rendszerváltás utáni 20 év sikertelenségét, vagy a posztkádári korszak antipolitikai felfogását gondolták.

Ma már a kapitalizmus globálisan szerveződik meg, az elnyomás, a kizsákmányolás az leginkább globálisan érhető tetten.

Schiffer András kitért arra is, hogy nem tud mit kezdeni azokkal a baloldali felfogásokkal, amelyek kizárólag az államhatáron belüli problémákra koncentrálnak.

"Minden ami határokon belül tapasztalható, az szoros függvénye, főleg Magyarország adottságait tekintve az szoros függvénye annak, ami globálisan tapasztalható, tehát nem lehet úgy a magyar gazdaságpolitikai rendszerről kritikát mondani, hogy közben vakok és süketek vagyunk arra, ami globálisan történik."

- mondta Schiffer Andtás, az LMP társalapítója.

Schiffer András szerint ami Kelet-Európában bal és jobboldal alatt értenek, annak nincsen semmi köze azok eredeti tartalmához. Szerinte ma a baloldalt a liberálisok által gyarmatosított pártok uralják.

"Az a munkásosztály, amire a szociáldemokrata pártok nem szerveződtek, hanem amire fölállva hatalomra tudtak jutni Skandináviától Angliáig, ez a munkásosztály ebben a formájában megszűnt létezni. Erősen középosztályosodtak ezek a társadalmak, tehát hogyha ezt most innen nézed, a társadalmi átalakulások felől nézed, akkor adta magával a lehetőséget, hogy el lehetett téríteni a fókuszt."

- jegyezte meg Schiffer András, az LMP társalapítója.

Schiffer András kitért a klímavédelem kérdésére is. Szerinte a helyzet fokozódott az elmúlt 20 évben, de aki a klímaválságot marketingcélokra használja, az szem elől téveszti, hogy az csak egy szelete a teljes ökológiai válságnak.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!