2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Belföld

Schiffer András: egy egyházi vezetőnek nincsen politikai felelőssége + videó

A kegyelmi ügyben játszott szerepéről tanácskoztak Balog Zoltánnal, a Református Egyház püspökével tegnap a felekezet döntéshozói. A vallási közösség vezetője az értekezletet követően közleményt adott ki, amiben elmondta, hogy már bocsánatot kért azoktól, akiktől kellett, a döntést pedig az egyházon belül hozták meg. Ennek ellenére egyes ellenzéki pártok megkérdőjelezik az egyházi döntést.

  • Schiffer András: egy egyházi vezetőnek nincsen politikai felelőssége + videó

Tegnap délelőtt érkezett a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának épületébe Balog Zoltán. Azért kérték az egyházi vezető megjelenését, hogy magyarázatot adjon az elnöki kegyelmi ügyben játszott szerepére. A tanácskozás végén a többség bizalmat szavazott Balog Zoltánnak.

"Ez az ügy a református egyháznak kárt okozott, ezt mélységesen sajnálom. És az enyéimtől, minden reformátustól bocsánatot kérek. Bocsássanak meg! De arról, hogy ennek milyen következménye legyen egyházunkban, nem a média, nem az ellenzék, nem a kormány dönt. Hanem kizárólag választott egyházi tisztségviselők. Ezért is köszönöm támogatásukat!"

– mondta Balog Zoltán.

A dollárbaloldal egyes pártjai azonban már a videónyilatkozat után egyházellenes politikai támadást indítottak. A pártok nyilatkozataikban igyekeztek a református egyházra is rákenni a politikai felelősséget.

A Jobbik-Konzervatívok például szemfényvesztésnek nevezi a Református Egyház szavazását, aminek végén Balog Zoltán marad a püspöki székben. Vagyis Balog Zoltán egyházi tisztségéhez akarják mindenáron kötni a kegyelmi ügyet. A párt egészen a miniszterelnökig szövi a politikai szálat Balog Zoltán nyilatkozata kapcsán.

A Momentum ennél tovább ment. Donáth Anna frissen megválasztott pártelnök közleményében a Magyar Református Egyház aljas és hazug eljárását említi Balog Zoltán ügyében.

Magyarországon, és ezt az alaptörvény megerősítette: az állam és az egyház szétválasztva működik.

– hangsúlyozta Schiffer András. A jogász szerint a politikának nem szabad az egyház dolgaiba beleszólnia.

"Magyarországon, és ezt az alaptörvény megerősítette: az állam és az egyház szétválasztva működik. Magyarország egy szekuláris köztársaság. Egy egyházi vezetőnek nincsen politikai felelőssége. De pontosan ezért egy egyházi vezetőnek nem is kellene állami ügyekbe beleavatkoznia, ez a helyzet."

Schiffer András hozzátette, senkinek nincs köze ahhoz, hogy a Református Egyház hogyan dönt, ez egyedül az ő dolguk.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kiderült, miben igazán jó Karácsony

Kiderült, miben igazán jó Karácsony

A Budapestet csődközelben juttató főpolgármester rekordot ért el, mivel még soha ennyi hatósági nyomozás nem volt fővárosi ügyekben, mint a regnálása alatt – írja a Metropol.
FRISSÜL! Európa a háború árnyékában + videó

FRISSÜL! Európa a háború árnyékában + videó

Ma mutatják be a Századvég Alapítvány „Európa a háború árnyékában” című konferenciáján az Európa Projekt-kutatás legfrissebb eredményeit. Kövesse élőben az eseményeket nálunk május 7-én, kedden 8:45-től!
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!