2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Schanda: Karácsonyék szerencsétlenkedése miatt százmilliókat és fejlesztéseket bukik Budapest

Karácsony Gergely főpolgármester szerencsétlenkedése miatt fejlesztésekről és jelentős támogatásokról marad le a főváros - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Wintermantel Zsolt szerint ugyancsak súlyos károkat okozhat az elmúlt fél év semmittevése.

  • Schanda: Karácsonyék szerencsétlenkedése miatt százmilliókat és fejlesztéseket bukik Budapest

 Schanda Tamás a XXI. kerületben a helyi és az egész várost érintő fejlesztésekről beszélt. Véleménye szerint a csepeli szabadkikötő és az odáig vezető gerincút korszerűsítése veszélybe került, mivel Karácsony Gergelyék "durva, amatőr hibát követtek el" a fejlesztés pályázatánál, kizárva azt a támogatható beruházások köréből. A projektet Tarlós István a kormány támogatásával elkezdte, utódja pedig tönkretette, de talán nem is csak a hozzáértés hiánya miatt lehetetlenültek el a csepeli beruházások - tette hozzá.

Nem tartja ugyanis elképzelhetetlennek, hogy politikai bosszú áll a csepeli beruházások ellehetetlenülése mögött, ezért fölszólította Karácsony Gergelyt, hogy a befejezéshez szükséges összeget a főváros biztosítsa a saját költségvetéséből.

Az államtitkár rombolásnak nevezte, hogy Budapest baloldali vezetése a csepeli fejlesztések mellett akadályozza az új Duna-híd és a szuperkórház építését, a Városliget fejlesztését. Karácsonyék a járvány alatt is felelőtlenül és gyáván viselkedtek, most pedig a nemzeti jelképnek számító Lánchíd felújítása körül folytatják a szerencsétlenkedést - fogalmazott. Szavai szerint a főpolgármester, öt helyettese és 41 tanácsadója olyanok, mint önmaguk paródiái, akik a "cirkuszi mutatványukkal" kárt okoznak a budapestieknek.

Schanda Tamás a főváros vezetésén túl más ellenzéki politikus tevékenységét is szóba hozta. Magyarországon a baloldal - mint fogalmazott - mindig előáll valami rettenetes ötlettel. A Momentum egyik európai parlamenti képviselője például az uniós pénzek kifizetését attól tenné függővé, hogy a tagállamok genderügyben szót fogadnak-e a "Soros-szervezeteknek". Donáth Anna és szövetségesei ezzel a magyar emberek rovására módosítanák a mostani rendszert - tette hozzá. Az államtitkár szerint az EU-forrásokkal elsősorban a munkahelyteremtést kell támogatni, ahogy a kormány teszi. A baloldal viszont szerinte "azért sivalkodik", hogy ne a gazdasági teljesítmény, a gazdasági felzárkózás hatékonysága legyen a forrásokhoz való hozzáférés mértékének az alapja, hanem például az, hogy az egyes tagállamokban a törvények biztosítanak-e előjogokat a transzvesztitáknak.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, fideszes országgyűlési képviselő volt csepeli polgármesterként arról beszélt, hogy Karácsony Gergely főpolgármesterségének a XXI. kerület a legnagyobb vesztese. A politikus hangsúlyozta: "Karácsony Gergely azért áll bosszút a csepelieken, mert fideszes önkormányzatot választottak maguknak".

Véleménye szerint a korszerűsítések elmaradása helyi cégek százainak nehezíti a helyzetét, de nem épül meg a dél-pesti kerületek bicikliútja sem, a csepeli gerincút kapcsán pedig ugyanúgy megy a másokra mutogatás és a mellébeszélés, mint a Lánchíd esetében. Egyenesen úgy fogalmazott: "A gerincút a csepeliek Lánchídja". A helyiek számára létfontosságú útvonallal ugyanis Demszky Gábor 1993 óta minden önkormányzati választás előtt kampányolt, de csak Tarlós István kezdte el az építkezést - fűzte hozzá.

Karácsony Gergely ugyan megígérte a folytatást, de miatta esett el 1 milliárd forint pályázati forrástól a beruházás, és egyelőre nem tudni, honnan lehetne mindezt pótolni - hangsúlyozta. A félbemaradt csepeli gerincút óriási környezeti és zajterheléstől mentesítené a környéket, a főpolgármester tehát akkor is hiteltelen, amikor zöld fővárost ígér - mondta Németh Szilárd.

Wintermantel Zsolt: Súlyos károkat okozhat az elmúlt fél év semmittevése

Nem lehet szabályosan kiírni a közbeszerzési eljárást a Lánchídra, súlyos károkat okozhat "az elmúlt fél év semmittevése" - vélekedett Wintermantel Zsolt, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságának tagja a Facebook-oldalán pénteken közzétett bejegyzésében. 

Újpest korábbi Fidesz-KDNP-s polgármestere úgy fogalmazott, hogy "igazi Mekk-mester tempót" lát.

Közölte: nem döntött a BKK igazgatósága a Lánchíd felújításának közbeszerzési kiírásáról pénteken, erre várhatóan jövő héten kerül sor.

Megjegyezte: múlt héten Draskovics Tibor, az igazgatóság elnöke azt nyilatkozta, hogy 99 százalékban minden készen van. De ez nem igaz, például nincs még független akkreditált közbeszerzési szakértő sem, pedig törvény szerint kötelező lenne - emelte ki Wintermantel Zsolt.

Bár a főváros szándéka az, hogy a Váralagút felújítását most nem végzi el, csupán a Lánchíd rekonstrukcióját, az elmúlt fél év "mégsem volt elegendő számukra, hogy meghozzák az ehhez szükséges legfontosabb döntéseket".

A késlekedés miatt a legújabb szakértői jelentés szerint tovább romlott a híd állapota, ami további drágulást jelent a felújítás során - írta.

Bár az igazgatóság többsége kifejezte szándékát a kiírás támogatásáról, Wintermantel Zsolt sok tisztázandó kérdésre hívta fel a figyelmet, és hivatalos jogi állásfoglalást kért a Főpolgármesteri Hivataltól.

Megítélése szerint súlyos hiba, hogy nem módosították az engedélyokiratot, a főváros beruházási rendelete alapján fedezethiány esetén nem lenne szabad közbeszerzést indítani, ráadásul a feltételes közbeszerzés indoklása sem helytálló.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szánthó Miklós: a békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

Szánthó Miklós: a békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) célja, hogy összehozza a békepárti és szuverenista erőket, mert ezek osztják a nyugat igazi civilizációs értékeit, az Isten-haza-család hármas egységét - mondta az eseményt szervező Alapjogokért Központ főigazgatója szerdán Budapesten.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!