2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Salvadorban bűnbandák több száz őrizetbe vett tagját "parádéztatták" kamerák előtt

Salvadorban bűnbandák több száz őrizetbe vett tagját "parádéztatták", vonultatták fel bilincsben a sajtó képviselői előtt szombaton Nayib Bukele salvadori elnök bűnözés elleni politikájának látványos bemutatójaként.

  • Salvadorban bűnbandák több száz őrizetbe vett tagját

Bűnbandák több mint hatszáz tagját tartóztatták le összehangolt razziák keretében Salvadorban, Guatemalában és Hondurasban a héten egy az Egyesült Államok támogatta rendőrségi művelet keretében.

Az érintettek túlnyomó többségét Salvadorban tartóztatták le. A bűnözők nagy része a különös kegyetlenségéről ismert Mara Salvatrucha (MS-13) és a rivális Barrio 18 bűnszervezetekhez tartozik.

Rogelio Rivas közbiztonsági miniszter a foglyok többségét terroristának nevezte. A kamerák előtt, állig felfegyverzett katonák felügyelete mellett felvonultatott bandatagokat a többi között gyilkossággal, emberrablással, valamint embercsempészettel gyanúsítják.

A kormányzati statisztika szerint a gyilkossági ráta csaknem felével csökkent a tavalyihoz képest. Bukele ezt a rendőrség és a hadsereg erősebb jelenlétével magyarázza az utcákon, valamint a börtönökben, amelyekről sokan úgy tartják, hogy a bandák irányítása alatt állnak.

Áprilisban Bukele egy másik akcióval magára vonta a jogvédők haragját. Akkor a közösségi médiában tett közzé megrázó képeket több száz bebörtönzött félmeztelen bandatagról, akik sorokba rendeződve, szorosan egymás mellett álltak, dacára a tomboló koronavírus-járványnak. A rabokat akkor egy erőszakos incidens miatt büntették meg.

A 6,6 millió lakosú Salvador a világ egyik legveszélyesebb országa a fegyveres konfliktusok sújtotta térségeket leszámítva. Tavaly 2350 embert gyilkoltak meg az államban a bűnbandák, amelyeknek mintegy 70 ezer tagjuk van, közülük 17 ezer börtönben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!