2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Moziklip 13:00

Belföld

Rogán: Nem a családok fizetik meg a hiánycsökkentést

Nem a magyar családok fizetik meg a hiánycsökkentést, hanem a bankok és a multinacionális vállalatok– minderről Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője beszélt a Hír TV Rájátszás című műsorában szerda este.

Az Európai Unió 11 tagországának megengedte, hogy jövőre is a három százalék fölött tarthassa a költségvetési hiányát, míg tőlünk folyamatos szigort követel, amelynek fényében egyértelmű a kettős mérce hazánkkal szemben – hangsúlyozta Rogán. Nagyon is helyes, hogy a kormány a bankok terheit növelte, és nem a családokét – tette hozzá. Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a bankok ettől kezdve még kevésbé fognak hitelezni, a Fidesz frakcióvezetője rámutatott, hogy nem azért nem hiteleznek a bankok, mert adókat vet ki a kormány, hanem a korábban kiadott hiteleket szedik be.

Egyoldalú szerződésmódosítás?

A Fidesz frakcióvezetője az M1 Az Este című műsorában azt hangsúlyozta: mindvégig azt mondták a bankszövetségnek is, hogy abban esetben, ha minden eszközzel le tudják szorítani a költségvetési hiányt három százalék alá, akkor azt is tudják vállalni, hogy bankadót felére csökkentik, illetve bizonyos válságadókat kivezetnek. Ugyanakkor hozzátette: „Mi, ha választani kell, hogy a családok terheit növeljük vagy a bankok terheit növeljük, akkor azt fogjuk választani, hogy a bankok terheit növeljük meg. És én természetesen elismerem, hogy erre azt mondják a bankszövetség képviselői, hogy egyoldalú szerződésmódosítás, de ebben azért a bankoknak is komoly gyakorlata van, csak korábban ezt az emberek hátrányára tették.”

Óriási különbség van aközött, hogy a családokra terhelünk-e valamit, vagy nem – fogalmazott a politikus. Ez történt a 2009-es Bajnai-féle megszorítások idején, míg most nem a magyar családok fizetik meg a hiánycsökkentést, hanem a bankok és a multinacionális vállalatok – mondta el Rogán.

Nem emelkedhetnek az infláció mértékénél jobban

A Fidesz frakcióvezetője a közműadóval kapcsolatban elmondta, hogy nem engedik elszabadulni az árakat, azok nem emelkedhetnek az infláció mértékénél jobban. A szolgáltatók képesek lesznek profitjukból állni azt. A gázár sávos emelésével kapcsolatban elmondta, elsődleges céljuk a fennálló gázfüggőség enyhítése. Hozzátette: uniós forrásokból különféle programokkal segítik az embereket a korszerűsítésben és a diverzifikációban, melynek segítségével a függőségi helyzeten javítani lehet. Kiemelte, hogy a döntés a lakosság 1-2 százalékát érinti majd, mivel a szintet magasan húzták meg. A villamos energia díjazásával kapcsolatban pedig elmondta: a rendszer az infláció mértékére épül. Hozzátette, hogy a közműdíjak megadóztatásából befolyt pénzeket a közösségi közlekedésre fordítják.


Politikai harc

Mint arról az mno.hu beszámolt, a kormány újabb, összesen 367 milliárd forint értékű kiigazításról döntött 2013-ra. Pénzügyi helyett gyakorlatilag nyílt politikai harc bontakozott ki az Európai Bizottság baloldali többsége és a magyar kormány között – tudta meg az MNO. A magyar kormány ugyan vállalt további kiigazításokat, de változatlanul nem hajlandó a bérekhez és a nyugdíjakhoz nyúlni. A baloldali érdekkörök az utóbbi eszközzel akarják politikailag térdre kényszeríteni az Orbán-kormányt, míg ezzel szemben a kabinet nemhogy a bérekhez nem nyúl, hanem a megmaradt bankadóból finanszírozhatja a pedagógusbér-emelést.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!