2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Belföld

Rogán: Az apró betűs korszak véget ért

Harmadával csökkenő törlesztőrészletek, elszámolási határidők és másfél évig tartó kamatemelési moratórium. Benyújtotta a kormány az elszámolási törvényt a parlamentnek. A legtöbb devizahitelesnek már márciustól kevesebbet kell majd fizetnie. A kormány emellett 2016 áprilisáig kamat- és díjemelési moratóriumot is bevezet – vagyis a bankok addig nem emelhetnek majd költséget.

„Itt egy ország fog osztani, szorozni és számolni.” A kormányfő is számolt a Kossuth rádiónak adott interjúban. Szerinte az elszámolási törvény alapján fél éven belül jelentősen csökkenni fog az adósok törlesztőrészlete. Bővebben>>>

A törvénytervezet részleteit a Fidesz frakcióvezetője ismertette. „209 ezer lakáshitelről beszélünk, 260 ezer szabad felhasználású lakáshitelről, 127 ezer gépkocsihitelről és 81 ezer személyi célra felvett hitelről. Ezek a devizalapú hitelek, amelyeknél kivétel nélkül a bankrendszernek, minden banknak és pénzintézetnek az elszámolást minden szerződésre és minden forintra vonatkozóan el kell készítenie” – mondta Rogán Antal.

A törvénytervezet megszabja a határidőket is. A tisztességtelen árfolyamrés alkalmazása és egyoldalú szerződésmódosítások miatt elsőként a devizaalapú hitelekkel kell elszámolnia a bankoknak. „Azok esetében, akik nem indítottak pert, az ügyfélnek az elszámolást a következő év január 15-e és 29-e között kell elküldeni. Ez azt jelenti, hogy esetükben értelemszerűen februártól fognak csökkenni a törlesztőrészletek és a kamatok. Azon pénzintézetek esetében, amelyek pert indítottak, február 14-e és 28-a között kell elküldeni az elszámolásokat az ügyfeleknek, és ott a következő hónaptól fognak csökkenni a kamatok, illetve a törlesztőrészletek” – fogalmazott Rogán Antal.

Más határidők vonatkoznak a forinthitelesekre: az ő esetükben – azoknak a bankoknak, amelyek nem pereltek a tisztességtelen szerződésmódosítás miatt – április 16. és 30. között lesz az elszámolás határideje, a perelő pénzintézeteknek pedig augusztus 15. és 29. között. A törvény azt is szabályozza, hogy az adósok milyen keretek között kapják vissza a pénzüket. „Azoknál az ügyfeleknél, akiknek még élő szerződésük van, ott az elszámolás minden alkalommal úgy történik meg, hogy a banknak a korábban befizetett pénzösszegeket úgy kell kezelnie, tehát a tisztességtelenül elvett pénzösszegeket úgy kell kezelni, mintha azokkal az előtörlesztett volna, ennek megfelelően a tőke fog csökkenni, a tőke következményeként pedig a kamat fog csökkenni” – tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője.

Akinek már lezárult a szerződése, a bank készpénzt ad vissza. A jogszabály a 2009. július 26-a előtt lejáró szerződésekre nem vonatkozik, a kedvezményes végtörlesztők viszont élhetnek a lehetőséggel. Nekik is visszajár a tisztességtelenül beszedett összeg, de a banktól kapott kedvezményt ebből levonja majd a pénzintézet. Ezeknek az adósoknak márciusban külön kell kérniük az eljárást, tízezer forint ellenében, a pénz viszont visszajár, ha kiderül, hogy a banknak fizetési kötelezettsége van

Rogán Antal számításai szerint az intézkedéssel körülbelül ezermilliárd forintot kell majd a magyar bankrendszernek visszafizetnie a családoknak. A Magyar Bankszövetség nem akart nyilatkozni a Hír Televíziónak.

Azt, hogy milyen képlet alapján történik az elszámolás, a Magyar Nemzeti Bank dolgozza ki, és a jegybank ellenőrzi majd a pénzintézeteket is, nem csapják-e be az ügyfeleket. Az intézkedéstervben szerepel még a kamatemelési moratórium, a bankok az elszámolási időszak végéig, 2016 májusáig nem emelhetik majd a kamatot és az egyéb díjakat, költségeket sem.

A forintosításról sem tettek le

A kormány a devizahitelek forintosításáról sem tett le, a Magyar Nemzet információi szerint legalább két devizaügyben érintett bankot keresett meg Orbán Viktor kormányfő és Lázár János, hogy megtudják, mekkora terhet viselnének el. A lap azt írja: a devizahitelezésben érintett, külföldi tulajdonban lévő bankok anyavállalatai egy bizonyos szintig pótolnák a forintosítás miatt kieső összeget, de nem korlátlanul. A lap értesülései szerint a kormány attól tart, ha túlságosan sokba kerül a devizahitelek forintosítása a pénzintézeteknek, az visszafoghatja az éppen beindult hitelezést, így veszélybe kerülhet a gazdasági fellendülés is.

Újabb állami győzelmek

Újabb pereket nyert az állam a bankokkal szemben – a többi között a Pannon Takarék, a CIB Ingatlanlízing Zrt, és az FHB Jelzálogbank keresetét utasította el a bíróság. Bővebben>>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!