2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Belföld

Robert C. Castel: Ukrajnának fel kell áldoznia a jelenlegi adminisztrációt az állami lét megmentése érdekében

Az orosz–ukrán háborút lezáró jövőbeli békéhez Magyarország legfontosabb hozzájárulása az volt, hogy le mert tenni az asztalra egy B tervet ott, ahol addig csak A+ tervekről volt szabad beszélni. Erről beszélt a Magyar Nemzetnek Robert C. Castel, az Alapjogokért Központ új biztonságpolitikai tanácsadója.

  • Robert C. Castel: Ukrajnának fel kell áldoznia a jelenlegi adminisztrációt az állami lét megmentése érdekében

Részlet a Robert C. Castellel készült interjúból:

– Izraelben ismét felerősödtek a túszok kiszabadítását követelő hangok. Milyen dilemmával néz szembe az izraeli kormány ennek kapcsán?

– A dilemma vagy inkább „trilemma”, amelynek a szarvaira fel vagyunk nyársalva, nem új keletű. Ez a feszültség már jelen volt Sámuel próféta és Saul király között is. A próféta megengedheti magának, hogy a tiszta morális álláspontot képviselje. A király, aki Machiavelli vállain állva próbál a jövőbe tekinteni, nem engedheti meg magának ezt a luxust. A talleyrandi fordulattal élve: az előbbi számára az egyetlen vörös vonal a bűn, az utóbbi számára a hiba. Nem beszélve arról, hogy kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak, hogy nagy hibákat kövessenek el. A királynak pedig nincsenek polgárjogai, de még alapvető emberi jogai sem. Nem engedheti meg magának, hogy megszakadjon a szíve, még akkor sem, amikor a mindennapi ember megtörne a tragédia látványától. Hidegen és számítóan kell döntenie, és ebben a sokváltozós egyenletben a túszoknak kell legyen egy voksa, de vétójoguk nincs. Sok más érdek is figyelembe veendő, és amikor a hajó sorsa a tét, akkor az okos kereskedő még a legdrágább áruját is a tengerbe dobja, hogy megmentse a hajót. Aki ezt a terhet nem képes viselni, és nem tud lemondani a szívszeretet emberi jogáról, az ne menjen királynak. A prófétáknál mindig van felvétel.

×××

– Mennyire repedezik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendszere?

– Ebben a kérdésben legalább három különböző kérdés van összegyúrva. Az első a Zelenszkij-adminisztrációval, a második az ukrán ellenállással, a harmadik pedig az ukrán állam puszta létezésével kapcsolatos. Több jel utal arra, hogy az az életerő, amely ezt az adminisztrációt eddig fenntartotta, fokozatosan gyengül. Az első ilyen jel a nyugati médianimbusz fokozatos elpárolgása volt. A második a formális legitimitás elvesztése, idén májusban. A harmadik jel az egyre kétségbeesettebb próbálkozások feketehattyú-események generálására a harctereken, amikkel az ukrán vezetés megpróbálja megváltoztatni a háború dinamikáját, vagy legalábbis időt nyerni.

Ha a jelenlegi trendek lineárisan folytatódnak, és nem látunk jelentős ellentrendeket, akkor Ukrajnának a jelenlegi adminisztrációt, s talán a háborús ellenállást is fel kell áldoznia az állami lét megmentése érdekében.

teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: Alapjogokért Központ

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Simicskó István: Előbb-utóbb ebből káosz lesz + videó

Simicskó István: Előbb-utóbb ebből káosz lesz + videó

Jelenleg Németország megvédi a határait, azt csinálja, amit Magyarország 2015 óta tesz, ehhez képest az Európai Bizottság a nyáron kiszabott egy 200 millió eurós bírságot hazánkra, amelynek második felszólítása kedden fog lejárni. A témában vendégünk volt Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szentkirályi Alexandra: Minden segítő kéz számít + videó

Szentkirályi Alexandra: Minden segítő kéz számít + videó

Összefogásra, és összedolgozásra van szükség- jelentette ki a Fidesz budapesti elnöke, a közelgő árvíz-veszéllyel kapcsolatban. Szentkirályi Alexandra szerint a legfontosabb, hogy a szakemberekre hallgatva minél többen segítsenek, hogy megakadályozzák a közelgő katasztrófát.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!