2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Richard Nixon: A magyar nép halálos csapást mért a nemzetközi kommunizmusra

Az AFP francia hírügynökségre hivatkozva az MTI 1956. december 24-én tette közzé Richard Nixon akkori amerikai alelnök szavait, aki az év végén európai körútra érkezett az öreg kontinensre.

  • Richard Nixon: A magyar nép halálos csapást mért a nemzetközi kommunizmusra

Amikor 1956 októberében a magyar szabadságharcosok úgy döntöttek, hogy felveszik a harcot a bestiális szovjet hadsereggel szemben, az egész világ a csodájára járt a magyarok bátorságának. A világsajtót rendkívül gyorsan bejárta a hír, hogy Budapesten forradalom tört ki, a magyarok fegyvert ragadva szembeszegültek az elnyomó kommunista diktatúrával. Bár a forradalmat leverték november elején és a vörös diktatúra még hosszú évtizedekig uralta hazánkat, a világ antikommunista részein a pesti srácok hősökké váltak. Az amerikai Time magazin címlapján január hetedikén az év embere: a magyar szabadságharcos.

Richard Nixon - aki ekkor még Eisenhower alelnöke volt - 1956 decemberében hat napos körúton tartózkodott Európában. Az öreg kontinensen tett látogatásáról és Eisenhower elnök üzenetéről így írt akkor az MTI:

„A kommunizmus csak az erő segítségével képes fenntartani magát az általa ellenőrzött országokban - mondotta Nixon amerikai alelnök, aki hétfőn hat napos európai utjáról visszatért Amerikába.

Az alelnök Eisenhower elnök Raab osztrák kancellárhoz intézett személyes üzenetével indult mult kedden Bécsbe, szerdán részletes jelentést tesz az amerikai elnöknek utjáról.

Nixon a repülőtéren hangoztatta, a magyar nép harca a szovjet uralom ellen halálos csapást mért a nemzetközi kommunizmusra, amely a csapást sohasem fogja kiheverni. Egy olyan uralom, amely kizárólag erejére támaszkodik, »ideiglenes sikereket«  ugyan elérhet, - amit a magyarországi példa is mutat - de az olyan módszerek végzetesek.”

Az MTI 1956. december 24-én megjelent anyagát változtatás nélkül, az eredeti szöveget teljes mértékben megőrizve idéztük.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!