2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Híradó 07:00

Belföld

Rezsicsökkentés: igazat adtak a szolgáltatóknak, új eljárás kell

Ismét a szolgáltatóknak adott igazat a bíróság. Az áramcégek által indított perben a bíró hatályon kívül helyezte a Magyar Energiahivatal határozatát, és új eljárásra kötelezte a szervezetet.

A hat energiaszolgáltató azért fordult a bírósághoz, mert a hatóság rendszerhasználati díjakról szóló decemberi határozatában nem ismerte el a díjakban a szolgáltatók költségeit, a többi közt az új adókat.

A bíró az indoklásában azt mondta: figyelembe vette a márciusban elfogadott jogszabályokat, amelyek már megtiltják a szolgáltatóknak, hogy a fogyasztókra terheljék a tranzakciós illetéket és a közművezeték-adót. A törvény alapján így az Energia Hivatal korábbi határozata mindaddig hatályban marad, amíg meg nem születik az új rendszerhasználati díjakat megállapító döntés. Ezt pedig már úgy kell meghozni, hogy a rezsicsökkentés terheit egyértelműen a szolgáltatóknak kell viselni.

A Fidesz megvédte a rezsicsökkentést, ezért a bíróság mai döntése nem lesz hatással a lakossági tarifákra – mondta Németh Szilárd. A kormánypárt rezsicsökkentésért felelős politikusa szerint a két héttel ezelőtt hatályba lépett jogszabály garancia arra, hogy az árban érvényesüljön a 10 százalékos csökkentés. A Magyar Energiahivatal rendszerhasználati díjakról alkotott új rendeletét pedig már nem lehet bírósági úton megtámadni.

Egyeztetne az Elmű–Émász

Az Elmű–Émász csoport eközben egyeztetést sürget a kormánnyal. Úgy látják: a különadók és a rezsicsökkentés miatt ellehetetlenülnek Magyarországon. Pluszterheik miatt beruházásaikat is 50 százalékkal kellett csökkenteni.

„Ennek a hangulatkeltést célzó bejelentésnek egy szöges ellentétbe áll ugyanezen cégnek, az Elmű–Émásznak épp a hétfői napon nyilvánosságra hozott adatai, miszerint az Elmű és az Émász is fenntartja az előző években megszokott osztalékfizetést, az előbbi részvényenként 1700, az utóbbi, részvényenként 1400 forint osztalékot fizet” – mondta Fónagy János, az NFM államtitkára.

Az államtitkár hozzátette, a közüzemi díjak csökkentéséről nem kívánnak egyeztetni a szolgáltatókkal.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!