2019. május 20.,
hétfő, Bernát, Felícia napja

Rétvári: Magyarország mindig hazaküldte a zsarnokokat

Hír TV

2019. március 14., csütörtök 22:21, frissítve: csütörtök 23:16

Magyarország mindig hazaküldte a zsarnokokat, a magyar szabadságvágyat pedig semmilyen központosító birodalompolitika nem tudta megtörni – ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mondta Szobon, a város ünnepi rendezvényén. Rétvári Bence hozzátette: Európa történetében sosem a birodalmak, hanem mindig a nemzetek őrizték meg a szabadságot.

Magyarkártyás hasonlattal kezdte ünnepi beszédét az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Szobon. Rétvári Bence szerint a kártya szimbólumai szabadságharcosokat ábrázolnak, így a magyarság egyik legfőbb közösségi játéka nem más, mint egy nemzet szabadságvágyának kifejezője.

„Nem szeretünk birodalmi alattvalók lenni, hanem szabad polgárok szeretünk lenni. Nem tűrjük, hogy birodalmi tartományként gondolkozzanak rólunk, hanem mi egy büszke nemzet vagyunk. Nem vagyunk megalkuvók, hanem szabadságszeretők vagyunk. Nem tűrjük az elnyomást, hanem a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést vívjuk ki magunknak” – fogalmazott.

A politikus hozzátette: Magyarországot a 1849-es megtorlások során sem sikerült megtörni.

„Nem kérünk a fenyegetésből, nem kérünk a retorziókból, nem kérünk a különböző eljárásokból, amelyek megtörni akarják az országot. Ezt a nemzet akkor sem tűrte el. Sem akkor nem lehetett, '49-ben fenyegetni Magyarországot, sem most nem lehet fenyegetni Magyarországot” – mondta.

Rétvári Bence szerint kiegyezés jól példázza azt, hogy ha Magyarországot egyenrangú partnerként tekinti egy birodalom, az békét, felemelkedést és szabadságot hoz Közép-Európában.