2024. 05. 24. Péntek Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Belföld

Rétvári Bence: Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa

Magyarországon az emberek 83 százaléka biztonságban érzi magát, és egy évtized alatt 62 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.

  • Rétvári Bence: Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa

Rétvári Bence a bűnmegelőzés napja alkalmából rendezett ünnepségen azt hangsúlyozta: az eredmény a rendőrség és a bűnmegelőzésben dolgozók munkájának köszönhető.

Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, amihez az is hozzájárult, hogy megemelték a bűnüldözésre és a működtetésre szánt forrásokat; míg 2010-ben a rendőrség működtetésére 449 milliárd forint szerepelt a költségvetésben, addig idén erre 1309 milliárd forintot fordítanak

- emelte ki az államtitkár.

Hozzátette: az elmúlt tíz évben háromezerrel nőtt a rendőrség létszáma, és idén 80 ezer forintos, míg 2022-ben 116 ezer forintos alapbéremelés történt ezen a területen.

Azt mondta, Európa egyik legszigorúbb büntető törvénykönyve a magyar, amiért sok támadás éri az országot, azonban a kormány ezeket a támadásokat inkább elismerésnek tartja. A kormány álláspontja az, hogy szigorú büntetőjogszabályok nélkül nem lehet az emberek békéjét és biztoságát megvédeni - emelte ki Rétvári Bence.

Úgy fogalmazott: akkor, amikor az élet felbolydul, a szomszédunkban háború zajlik, és mindenki egy kicsit nagyobb külső veszélyt érez, fontos, hogy ez ne jelentse az egyén életének megrendülését. "Nincs annál nagyobb veszély, minthogy a béke és a biztonság veszélybe kerül, ezért fontos a rendőrség és a bűnmegelőzésben dolgozók munkája" - mondta.

Rétvári Bence kitért arra, fontos feladat Európa és Magyarország békéjének megőrzése, hiszen a békének már csak "magyar hangja van, minden más nyelven csak a háború hangján lehet szólamokat hallani, ami nagyon veszélyes". "Az, hogy a NATO védelmi szövetségként a háború szervezését vette át az uniótól, az sokak számára minőségileg is riasztó"

- fogalmazott.

Az államtitkár szerint ez egy olyan időszak, amikor a béke és a biztonság felértékelődik, és ezekért tenni kell. A biztonságunkért a rendőrség és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) sokat tett. Az NBT munkája révén ma kevesebben lesznek bűncselekmény áldozatai, a szervezet munkája fontos és mindig aktuális - hangoztatta.

Jelezte, hogy a rendőrség az idei évben már kimagaslóan sok esetben, 444 nyomozást indított pedofil elkövetőkkel szemben, és 89 vádemelési javaslattal élt. Büntetőeljárást 1035 ügyben folytat pedofil elkövetőkkel szemben; ez a munka is biztosítja a gyerekek nagyobb biztonságát - mutatott rá.

Közölte, az NBT által kidolgozott bűnmegelőzési programok nemcsak Magyarországon, de nemzetközi szinten is elismerést váltanak ki, a legjobbak közé tartoznak. A bűnmegelőzési tanács sosem enged az igényességből, ezért munkájuk időtálló.

Hatala József, az NBT elnöke köszönetet mondott az oktatásban, az önkormányzatokban, a kormányhivatalokban, a rendőrségen dolgozók bűnmegelőzési munkájáért, és arra kérte őket, támogassák a kormány bűnmegelőzéssel kapcsolatos elképzeléseit.

Fotó: MTI/Lakatos Péter

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!