2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Az életmentő - Semmelweis Ignác igaz története

Következik:

Vezércikk 05:00

Belföld

Rétvári Bence: A pedagógusok bére a diplomás átlagbérhez lesz kötve

Az iskolában a legfontosabb a pedagógus, akit nemcsak erkölcsileg és szavakban, de anyagilag is el kell ismerni, ezért valósul meg a valaha volt legnagyobb léptékű béremelés - mondta a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára a pedagógusnap alkalmából odaítélt szakmai díjak átadásán pénteken, Budapesten.

  • Rétvári Bence: A pedagógusok bére a diplomás átlagbérhez lesz kötve

Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy 2022-ben és 2023-ban 10-10 százalékkal, idén 32,2 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, jövőre pedig a tervek szerint 21 százalékkal nő, így összesen mintegy 93 százalékos az emelkedés, azaz négy év alatt majdnem a duplájára nő a pedagógusok fizetése.

Az állam vállalta továbbá, hogy 2030-ig megőrzi a bérek értékét, ezért a pedagógusok bére a diplomás átlagbérhez lesz kötve - közölte az államtitkár. "Ez méltó és igazságos" - hangoztatta.

Rétvári Bence úgy fogalmazott, a magyar nemzet mindig is a tudásának és a "rafinált észjárásának" köszönhette, hogy meg tudott maradni, ezért az új pedagógus-életpályában sokkal inkább elismerik, ha valaki többet tesz a gyerekekért.

Az államtitkár kiemelte: az iskolának fontos feladata a társadalmi különbségek csökkentése, ezért azoknak, akik hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoznak, 20 százalékkal magasabb a fizetésük, továbbá az is feladata, hogy segítsen megtalálni a gyerekeknek az élethivatásukat, amelyben igazán boldogok tudnak lenni, amely igazán nekik való.

Így lehet az ország versenyképes, és így lehetnek az iskolából kikerülő gyerekek is boldogok - jelentette ki Rétvári Bence.

Nyugat-Európában a migráció miatt az iskoláknak sokszor már az integráció és a társadalmi feszültségek oldása a legfőbb funkciója, így azonban az iskola elveszíti eredeti rendeltetését, amely a közös tudás és a közös kulturális alapismeretek átadása. Ugyanígy veszélyezteti az oktatást a háború is, hiszen ha fegyverekre költenek, akkor nem jut pénz az iskolákra, ezért fontos megőrizni a békét - tette hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence hangsúlyozta, fontos segíteni a pedagóguspályára készülőket, különösen azokat, akik ezt tényleg hivatásként választják, mert úgy érzik, "erre születtek". Ilyenek a most díjazottak is, akik nem csak oktatnak, hanem nevelnek és a jellemükkel is példát mutatnak - fűzte hozzá.

Rétvári Bence Maruzsa Zoltánnal, a BM köznevelési államtitkárával kilenc Apáczai Csere János-díjat, tizenhárom Németh László-díjat, öt Brunszvik Teréz-díjat, öt Trefort Ágoston-díjat és öt Eötvös József-díjat adott át pedagógusnap alkalmából.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Orbán Viktor pénteken Berlinben adott interjút a Kossuth Rádiónak. Ebben többek között Manfred Weberről néppárti vezetőről mondott meghatározásokat. Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei – Ferencz Orsolya miniszteri biztos, Kacsoh Dániel a Mandiner főszerkesztő-helyettese és Rákay Philip kreatív producer – kiderül a ma esti adásból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!