2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

Rétvári: A pedagógusokra külön figyelmet kell fordítani

Hír TV

2020. március 2., hétfő 11:30

Hohn Krisztina oktatással kapcsolatos felszólalására Rétvári Bence reagált.

Hohn Krisztina arra hívta fel a figyelmet felszólalásában, hogy 2014 óta nem változott a pedagógusbérek vetítési alapja. 2019-ben egy főiskolai végzettséggel rendelkező pedagógus vélhetően a garantált bérminimumot keresi csak meg. Szeretnék, hogyha a kormány belátná, hogy nem elég egy 10 százalékos emelés, valódi bérfejlesztésre van szükség, amely nemcsak az éves inflációt követi – hangsúlyozta. A képviselő véleménye szerint nem arra kell fókuszálni, hogy az EU átlaghoz képest mennyit költünk az oktatásra, hanem arra, hogy mire lenne szükség a fejlődéshez. Hozzáfűzte, hogy fontosnak tartanák a diplomás minimálbér bevezetését.

A kormány oldaláról az elhangzottakra Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára reagált. Az államtitkár elmondta, hogy abban minden jó érzésű állampolgár egyetért, hogy az oktatásra nagy figyelmet kell fordítani. 2010 után, amint lehetőség nyílt arra, hogy egy ágazatban béremelést hajtsanak végre, az első terület, ahol ez megtörtént, az a pedagógus pálya volt. Több év alatt, fokozatosan 50 százalékkal emelték meg a béreket, és bevezették a minősítések rendszerét is. Mindezek mellett keresetkiegészítésre is lehetőségük nyílik a pedagógusoknak. Július elsejétől újabb 10 százalékos béremelést hajtanak végre- emelte ki.

Hozzáfűzte, hogy a pedagógusokra külön figyelmet kell fordítani. Emlékeztetett arra, hogy 2010 előtt 15 ezer pedagógus került az utcára, az ő bérüket kivonták az oktatásügyből, és a fennmaradt forrásból is elvontak egy havi bérnek megfelelő összeget.

Hír TV