2021. február 25.,
csütörtök, Géza napja

Reptérzár: korai lenne a kártérítésről beszélni

2012. december 8., szombat 16:16, frissítve: szombat 17:09

A járatok többsége legfeljebb fél órát késik, a légi forgalom kora estére állhat teljesen helyre a Liszt Ferenc repülőtéren. A Budapest Airport közlése szerint a rendszerek megbízhatóan működnek, ismét tudnak fogadni és indítani járatokat. A repülőtér péntek délben állt le egy műszaki hiba miatt, a bezárás 7500 utast érintett.

Volt aki péntek dél óta a terminálokon várta a műszaki hiba miatt lezárt repülőtér újranyitását. Azokat, akik a szállodában töltötték az éjszakát, telefonon rendelték vissza kora reggelre. A korlátozás 7500 utast érintett.

A repülőtéri szolgálatok és a katasztrófavédelem szakemberei egész éjjel dolgoztak majd az előzetesen tervezett 10 helyett reggel hétkor született a döntés a reptér újranyitásáról. A szakemberek addig valamennyi rendszert, azok megbízhatóságát, stabilitását ellenőrizték – közölte a repteret üzemeltető cég szóvivője.

– Minden ilyen műszaki rendellenességet természetesen nagyon alapos vizsgálat követ, mindenki az érintett szakterületek bevonásával vizsgálja, hogy egészen pontosan mi történt, ez meglehetősen ritka meghibásodás volt, legalábbis itt a budapesti repülőtéren hasonlóra nem emlékszik senki – jelentette ki Hardy Mihály.

A Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója a kártérítésre vonatkozó kérdésre azt válaszolta: arról még korai lenne beszélni, de azt javasolja az utasoknak, hogy a saját légitársaságukkal vegyék fel a kapcsolatot.

FEOSZ: kártérítési felelőssége van a Budapest Airportnak

A fogyasztóvédelmi szövetség szerint kártérítési felelőssége van a Budapest Airportnak. A szervezet közleményében úgy fogalmaz, csak a szerencsének köszönhető, hogy nem volt halálos áldozata a műszaki hibának. A lezárást felelős döntésnek tartják, de véleményük szerint az üzemeltetőnek biztosítania kellett volna a rendszer folyamatos működtetését.

Forrás: Hír TV