2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Reptéri lopások: újabb személyeket vonhatnak felelősségre

Hír TV

2018. február 10., szombat 19:04, frissítve: szombat 20:01

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium soron kívül vizsgálja a földi kiszolgáló cégek és a Budapest Airport gyakorlatát. Tavaly a Liszt Ferenc repülőtér poggyászkezelő rendszerén több millió csomag futott át, de csak valamivel több mint félszáz esetben jelentettek lopást.

Az elmúlt hetekben számos utas jelentette, hogy kifosztották a poggyászát, emiatt többen veszik igénybe a biztonsági csomagolást az utazás előtt.

„Az utasok kérdezgetik, hogy tényleg belenyúlnak-e a csomagba. (…) Látszik a forgalmukon is, hogy komolyan veszik az emberek, azóta többen csomagolnak” – közölte a fóliázócég egyik dolgozója, Kaposvári Zoltán

– Olvastam a sajtóban, hogy sok probléma van most Ferihegyen, nem akartam kockáztatni.
– Korábban volt rossz tapasztalata?
– Eddig nem, nem is nagyon szoktam egyébként fóliázni, de úgy éreztem, hogy most ez a biztonságos – mondta el utazó, Erdei Balázs.

Parfüm, ékszer, pénz – ezek a poggyászokból leggyakrabban eltűnő tárgyak.

– Többször is előfordult, hogy a férjem hosszabb útra ment, és az átszállásnál parfümöt, apróságokat elloptak.
– Ilyenkor mi a teendő? Tettek feljelentést? Történt valami?
– Tettünk, sőt a bőröndhorpadásnál is.
– Volt kártalanítás?
– Volt, hogy korrekt módon zajlott a kártalanítás, és volt, hogy nem foglalkoztak nagyon a dologgal, elhajtottak minket – nyilatkozta az egyik érintett.

Úgy tudjuk, Babos Tímea teniszezőtől egy drága ékszert és egy parfümöt tulajdonítottak el a Liszt Ferenc reptéren. A tolvajokat elfogták, a házkutatás során megtalálták az értékeket.

– Két gyanúsítás van, van egy tettestárs.
– Azt lehet tudni, hogy miként tudták végrehajtani a lopást?
– A repülőgép rakterében hajtották végre, olyan területen, amely nincs kamerák lefedettségében.
– És azt lehet tudni, hogy melyik társaság alkalmazottjai voltak?
– Az egyik földi kiszolgáló cég alkalmazottai voltak – nyilatkozta Bráda Balázs, a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság felderítő osztályának vezetője.

A macska-egér játék sosem ér véget a tolvajok és a hatóságok között, de az utasok is tehetnek a biztonságért – mondta repülőtér kommunikációs igazgatója.

„Az utas legfontosabb feladata, hogy a légitársaságnál tegyen bejelentést, ha bűncselekmény történt, akkor természetesen akár a célállomás rendőrségén, hiszen a visszajelzés megérkezik ide, Budapestre. Természetesen van néhány gyakorlati dolog: például nagy értékű ékszert, készpénzt, nagy értékű híradástechnikai eszközt, táblagépet, mobiltelefont nem érdemes benne hagyni a feladott poggyászban” – jelentette ki Hardy Mihály.

Tavaly a Budapest Airport poggyászkezelő rendszerébe több mint hárommillió csomagot vettek fel a légitársaságok. Ötvenhárom esetben jeleztek lopást a reptérnek, a légitársaságok adatai nem ismertek.

Szakértők szerint a berakodásnál van az a kritikus pont, ahol a szarkák meg tudják dézsmálni a poggyászokat, ugyanis sok légitársaság nem ügyel arra, hogy bekamerázza azt a területet, ahová a poggyászokat beviszik – számolt be a Hír TV tudósítója. A lefedetlen területen akadhat fél perc, amikor a tolvajok észrevétlenül hozzáférhetnek a bőröndökhöz.

Az esetek miatt soron kívüli hatósági ellenőrzést rendelt el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A földi kiszolgáló cégek munkáját és a Budapest Airport gyakorlatát is vizsgálni fogják.

Információink szerint a következő napokban újabb személyeket vonhatnak felelősségre a lopások miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!