2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Belföld

Répássy: Komolytalan ez a büntetőjogi barkochbázás

A szocialisták és a Gyurcsány-párti képviselők is bojkottálták a külügyi bizottság ülését, ahol a külügyminisztert hallgatta volna meg a testület az amerikai kitiltási ügyről. Az ülésre Szijjártó Péter kínai útja miatt nem ment el, helyette államtitkára vett részt azon.

A bizottsági meghallgatást a szocialisták kezdeményezték, a hétfői ülésen mégsem jelentek meg – arra hivatkoztak, hogy Szijjártó Péter kínai hivatalos útja miatt nem ment el az ülésre, helyette Magyar Levente államtitkár tájékoztatta a bizottságot, aki azt is közölte: ő nem érintett az ügyben. „Ez szigorúan egyes szám első személy. Valószínűleg mindenkit a kormányzatban végig kéne kérdezni, ami meglehetősen egy nagy feladat lenne, tekintve, hogy egymillióan állnak a magyar állam alkalmazásában” – mondta.

Az ülésen csak annyi derült ki, hogy a beutazási engedély megtagadása kiterjed az érintett személyek családtagjaira is, amennyiben azok haszonélvezői voltak a korrupciónak. Magyar Levente azt nem vitatta, hogy az Egyesült Államoknak jogában áll megtagadni a beutazást, azt viszont sérelmezi, hogy szerinte a magyar fél nem kapott elég információt ahhoz, hogy tisztázza az ügyet.

„Ez a helyzet, ennek a helyzetnek az elhúzódása szembemegy Magyarország alapvető érdekeivel. Ez rossz az amerikai–magyar viszonylatnak, ez rossz Magyarországnak, ez azt gondolom, hogy rossz Amerikának is. Tehát életszerűtlen azt feltételezni, hogy a kormányzat nem tesz meg mindent tőle telhetőt annak érdekében, hogy mihamarabb tisztázódjanak ezek a vádak” – fogalmazott a Külügyminisztérium államtitkára.

Répássy: Régóta folynak büntetőeljárások

„Nem akarnak utánamenni saját eszközökkel, hogy mi húzódik mögötte. Csak arra várnak, hogy majd az Egyesült Államoktól kapunk információt” – mondta Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője.

Az igazságügyi államtitkár szerint ez nem igaz. „Varga Mihály miniszter úr pontosan, részletesen beszámolt arról, hogy milyen büntetőeljárások vannak folyamatban, és mellesleg nem az ügyvivő bejelentése után, hanem azt megelőzően indultak büntetőeljárások. Tehát már viszonylag régen folytatnak büntetőeljárásokat ezekben a kérdésekben. Na most persze ez a büntetőjogi barkochbázás, hogy azt kérdezgetjük egymástól, hogy vajon arra gondoltak-e az amerikaiak, arra az ügyre, amit Varga Mihály bejelentett, hogy ebben büntetőeljárások folynak, ezt így egy kicsit komolytalannak tartom” – vélekedett Répássy Róbert.

A bizottság elnöke az amerikai ideiglenes ügyvivőt, André Goodfriendet is bírálta. „Az ügyvivő úr politikai szerepvállalása az elmúlt napokban, sőt tegnap este, a tüntetésen való megjelenésével is eléggé pregnánsan testet öltött. Én úgy gondolom, hogy fölöttébb problémás az, hogy immáron lassan másfél éve az Egyesült Államok nem küld nagykövetet Budapestre” – mondta Németh Zsolt.

Az Együtt–PM-es Szelényi Zsuzsanna megismételte: szerinte a kormány bűnpártolást követ el az ügyben.

– Ha a magyar kormány nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy tisztázza, hogy kik azok, és milyen korrupciós ügyekről van szó, akkor a bűnpártolás gyanúja felmerülhet.
– Goodfriend ügyvivő tudja a neveket, tudja az ügyet, mégse mondja el, mégse árulja el őket. Ő bűnpártolást követ el?
– Magyar kormány tisztviselőivel van dolgunk, Magyarországon vagyunk, az amerikai ügyvivő mindent megtett, amit ügyvivő megtehet – reagált az Együtt–PM-es politikus a Hír Televíziónak.

A külgazdasági és külügyminisztert később hallgatja meg a bizottság, ennek időpontja azonban még nem ismert.

Az amerikai ügyészségtől vár adatokat Polt Péter

Az Amerikai Legfőbb Ügyészségtől és a nagykövetség ideiglenes ügyvivőjétől kér adatokat Polt Péter az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban. A legfőbb ügyészség sajtóosztálya közölte: eddig sem feljelentés, sem olyan adatszolgáltatás nem érkezett az amerikai féltől, amely alapján a magyar ügyészség eljárást indíthatna. A közlemény szerint a legfőbb ügyészség azt írta: a sajtóban megjelent hírek alapján lefolytattak egy vizsgálatot az elmúlt napokban, de ennek során nem találtak olyan folyamatban lévő vagy befejezett büntetőügyet, amelyre az amerikaiak a kitiltást alapozhatták.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Korábbi ígéreteivel ellentétben - úgy tűnik - mégis EP-képviselő akar lenni Magyar Péter? A kérdésről látszólag megszavaztatja a támogatóit, a szavazásnál azonban csak a képviselői mandátum felvétele melletti érveket hozott fel. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Karácsony Gergely benyújtotta indítványát a Kúriának + videó

Karácsony Gergely benyújtotta indítványát a Kúriának + videó

A főpolgármester-választás megismétlését kéri Karácsony Gergely. Már be is nyújtotta a beadványt, annak ellenére, hogy pénteken a Nemzeti Választási Bizottság ismét az ő győzelmét állapította meg. Vitézy Dávid úgy reagált: áll az új voksolás elé.
Forró napok elé nézünk

Forró napok elé nézünk

A következő napokban beköszönt a kánikula, egyre perzselőbb lesz a napsütés, ezáltal pedig az UV-sugárzás is egyre extrémebb lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfő délutáni videójából.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!