2020. február 24.,
hétfő, Szökőnap napja

Rendőrök és mentők munkáját köszönte meg a Magyar Autóklub

Hír TV

2019. december 31., kedd 17:38

Itthon megerősített szolgálattal készülnek a mentők a szilveszterre. Országosan 500-nál is több mentőautó lesz szolgálatban. Ezen felül a mentésirányítást is megerősítik. Napközben a mentősök mellett a rendőröket is köszöntötték.

A szilveszterkor is szolgálatban lévő rendőröknek vittek ajándékot a Magyar Autóklub munkatársai. A szervezet elnöke szerint azoknak a munkáját akarták így elismerni, akik egész évben a közlekedés biztonságát vigyázták.

"Szeretnénk megköszönni ebben az évben is, amit 2019-ben a magyar rendőrök a magyar autós társadalom klubtagjaiért és nem tagjaiért tettek. Én úgy gondolom, hogy az együttműködés az autósok és a közlekedési rendőrök között reményt kelt arra, hogy az elmúlt időszakban a csökkenő tendenciájú balesetek száma tovább fog csökkenni."

- mondta Hatala József, a Magyar Autóklub elnöke.

A meteorológiai előrejelzés szerint szilveszter éjszaka fagy pont körüli hőmérséklet várható, ezért a mentők a kihűlés és a fagyás veszélyeire figyelmeztetnek.

"A nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás eleinte a hőérzetet kellemessé teszi, tehát azért iszom, hogy ne fázzak, ugyanakkor azonban a szervezet maghőmérsékletéből hőt von el, és a létfontosságú szervektől is hőt von el, ezért a kihűlés megfordulhat, tehát a túlzott alkoholfogyasztás végülis a szervezet lehűléséhez és kihűléséhez vezethet."

- hangsúlyozta Golopencza Pál, az OMSZ szolgálatvezető főorvosa.

Az Országos Mentőszolgálat megerősített létszámmal készül a szilveszter éjszakára.

Néhány óra alatt, éjfél és hajnali négy óra között annyi hívást szoktak kapni, mint máskor 24 óra alatt sem.

Győrfi Pál figyelmeztetett: a pirotechnikai eszközök okozta baleseteken túl a leggyakoribb, hogy alkohol okozta rosszulléthez hívják a mentőket.

"Mi azt szeretnénk, hogyha egyáltalán nem használnának az emberek pirotechnikai eszközöket, hiszen még egy legálisan beszerzett eszköz is veszélyes lehet, hogyha valaki rosszul használja. Találkoztunk már arcán megégett kisfiúval, aki szerencsére csak könnyebb sérülést szenvedett, de ez is elkerülhető lenne, ha helyette mondjuk trombitálnának."

- jegyezte meg Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Győrfi Pál hozzátette: az alkohol és a drogok együttes fogyasztása szintén komoly veszélyeket rejt magában.

Hír TV