2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Belföld

Rendkívüli kormányülés: eltűnhetnek a játékgépek

A pénznyerő játékautomaták működtetésének teljes megszüntetését javasolja a kormány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn Budapesten. A kabinet Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére rendkívüli ülést tartott reggel. A kormány a nap folyamán be is nyújtotta a parlamentnek az erre vonatkozó indítványát, amely kezdeményezi a játéktermek és az elektronikus kaszinók megszüntetését.

Lázár János és Giró-Szász András kormányszóvivő indoklásul kifejtette: egyrészt a korábbi intézkedések csak részben érték el azt a célt, hogy a leghátrányosabb helyzetben élők ne pénznyerő automatákba dobálják a pénzüket, másrészt – mint arról Orbán Viktor tájékoztatta a kabinetet – súlyos nemzetbiztonsági kockázatok is felmerültek a szerencsejáték-iparban érdekeltek tevékenységével kapcsolatban, erről azonban további részleteket nem közöltek. Lázár János megjegyezte ugyanakkor, hogy „a mi politikai családunk krédójával” önmagában ellentétes a szerencsejáték, így további szigorítást tart szükségesnek a kormány, bár a korábbi 25 ezer helyett már ma is csak körülbelül 4500 játékgép működik.

A parlament ezért kivételes sürgős eljárással várhatóan már kedden elfogadja a törvényjavaslatot, amely még ebben a hónapban hatályba léphet, így a koncesszióban működő játékkaszinókat leszámítva a következő hetektől Magyarországon nem működhetnek majd pénznyerő játékgépek – jelentette ki államtitkár. Elmondta, hogy ma három koncessziós alapon működő játékkaszinó van az országban, és a jövőben a jelenleginél is szigorúbb feltételekhez kötik az alapításukat.

Fotó: Kocsis Zoltán / Magyar Nemzet

 

A netes szerencsejáték pótolhatja a játékgépet

A kieső költségvetési bevételeket – évente körülbelül 20-30 milliárd forint – a netes szerencsejáték szabályozásából, a tervek között szereplő megadóztatásából pótolnák. A nem helyhez kötött szerencsejáték szabályozásának kidolgozásával Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest, közigazgatási és igazságügyi minisztert bízta meg a kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy miért kellett ilyen sürgősen megtárgyalni ezt a kérdést, Lázár János azt válaszolta: nem lehet hónapokon keresztül vitázni erről a témáról, mert ellenkező esetben félő, hogy felpuhulnak a törvényhozás szándékai. Arra, hogy a döntésnek van-e köze a segélyplafonról szóló tervekhez, azt felelte: „természetesen ez szociális kérdés is”.

Navracsics beterjesztette a törvénymódosítást

Navracsics Tibor tárcavezető hétfő délben terjesztette a Ház elé a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény módosítási javaslatát, amely kimondja, hogy pénznyerő automata kizárólag játékkaszinóban üzemeltethető. Az indoklás szerint a játékterem kategóriájának eltörlésével, üzemeltetésének tilalmával „jelentősen csökken a szerencsejáték káros hatásait elszenvedő polgárok köre”.

A játéktermek mellett az elektronikus kaszinókat is megszüntetné a kabinet. A törvény a kihirdetését követő napon lépne hatályba, és ezt követően a már kiadott játékterem-engedélyek is hatályukat veszítenék.

Megdöbbentek a szerencsejáték-piac szereplői

A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) elnöke szerint a nyerőgépiparág összes szereplője megdöbbent azon, hogy a kormány betiltaná a nyerőgépeket; a szervezet elnöke súlyos tévedésnek nevezte, hogy az így kieső adóbevételeket az online szerencsejáték bevételeivel pótolni lehetne, és arra kérte a képviselőket, ne szavazzák meg a módosítást.

A távirati iroda kérdésére Schreiber István, az MSZSZ elnöke közleményében a jogállamiság alapkövetelményére, a jogbiztonságra és a kiszámíthatóságra hívta fel a figyelmet. „Ezért érthetetlen számunkra, hogy az Orbán-kormány által hozott – a magyar bankok rendszerénél is szigorúbb biztonsági szintnek megfelelő – szerveralapú üzemeltetést, valósidejű hatósági kontrollt biztosító törvényt és júniusi végrehajtási rendeletét, amelyre a piac már fel is készült, miért akarják megszüntetni” – írja. Az unió több tagállama jelezte, várják az átlátható, innovatív magyar megoldást a valósidejű ellenőrzésre. „Úgy gondoljuk, a magyar kormány törekszik a jogbiztonságra, ami erre az ágazatra is vonatkozik, hiszen ha nem így lenne, akkor bármelyik ágazat szereplői komolyan elkezdhetnek aggódni, hogy ugyanígy járnak, ami Magyarország általános megítélésének sem tenne túl jót.”

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!