2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Navracsics Tibor: Megvalósultak a magyar kormány által kitűzött célok

Megvalósultak a magyar kormány által júniusban kitűzött célok - jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedden Budapesten, miután az uniós tagállamok nagykövetei hétfőn pozitívan értékelték a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar helyreállítási tervet és annak hivatalos elfogadását javasolták az Európai Unió Tanácsának.

  • Navracsics Tibor: Megvalósultak a magyar kormány által kitűzött célok

Hétfő este elvi egyezségre jutottak valamennyi fontos kérdésben: jóváhagyták nemcsak az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatási csomagot és a 15 százalékos globális minimumadót, de az 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást tartalmazó magyar helyreállítási tervet és a jogállamisági eljárás lezárására vonatkozó javaslatot is. A döntéseket írásos megállapodásban fogják véglegesíteni a tagállamok.

Mentességet kapott a globális minimumadó alól Magyarország

Az Európai Unió Tanácsa ugyanis hozzájárult, hogy a magyarországi iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba. Így hosszú vita után a globális minimum-adót úgy lehet alkalmazni Magyarországon, hogy nem kell miatta adót emelni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter kedden ismertette a részleteket. 

Magyarország hozzáférhet az uniós forrásokhoz

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondta, hogy az állandó képviselők egyezségre jutottak a helyreállítási tervvel kapcsolatban. Minden olyan célunk megvalósult, amit júniusban magunk elé tűztünk - tette hozzá. December 31-ig meg kellett állapodni a kohéziós pénzek megőrzéséhez - mondta a területfejlesztési miniszter. 

Ennyi pénz áll rendelkezésre

2300 milliárd forint nyílik meg a helyreállítási alap keretében - mondta Navracsics Tibor. 70 százalék a megújuló energiákba, míg 30 százalék a digitális átállást segíti. Az operatív programok tekintetében 14000 milliárd forint áll rendelkezésre, és ebből 4000 milliárd forintot már jóváhagyott a bizottság - tette hozzá. 9-10 ezer milliárd áll a többi operatív program rendelkezésre.

Napokon belül aláírhatják a megállapodásokat

Navracsics Tibor elmondta, hogy napokon belül aláírhatják a megállapodásokat. Januártól ténylegesen folytatódhat az együttműködés. Számos olyan beruházást meg tudunk valósítani, amit csak uniós forrásból lehet - mondta a miniszter. 

Ekkortól lehet tanári béremelés

A globális minimumadó semmilyen adóemelést nem jelent Magyarország számára, mivel a társasági adót nem kell emelni - mondta kérdésre Navracsics Tibor. Napra pontosan teljesítettünk minden korábbi vállalást, míg a mostani 55 százalékos zárolás esetében március végéig kell elfogadni a törvényi változásokat - mondta egy másik kérdésre a miniszter.

Amint lesz pénz, akkortól lesz tanári béremelés

- mondta Gulyás Gergely. A magyar baloldal azon dolgozik, hogy ez ne így legyen - tette hozzá. 

HírTV - Origo - MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!