2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

„Régóta a bögyömben volt ez a kommunista hölgy”

Szájer József az Európai Néppárton belüli harcok kulisszái mögé is betekintést nyújtott a hír TV múlt héten újraindult, Péntek 9 című műsorában, amelyben Gajdics Ottó és Szentesi - Zöldi László kérdezték a Fidesz EP képviselőjét.

  • „Régóta a bögyömben volt ez a kommunista hölgy”

„Ön egy kommunista. Az ön elvtársai tették tönkre az én hazámat. Van önnek bőr a képén, hogy minket demokráciából és jogállamiságból oktasson ki?” – ezeket a szavakat Szájer József címezte képviselőtársának az Európai Parlament keddi vitájában. Szájer József az Európai Néppárt egyik alelnöke, aki az EP jogi és külkereskedelmi bizottságában is fontos szerepet vállal.

„Régóta a bögyömben volt ez a kommunista hölgy” – kezdte a beszélgetést Szájer József, aki saját korábbról ismert mérsékelt stílusát elfeledve, szenvedélyesen vesz részt a Fideszt ért támadások hárításában. Megjegyezte, hogy korábban más volt Nyugat-Európában kommunistának lenni, ma ezek az emberek - egy eleve privilegizált helyzetből - telekiabálják a világot azzal, hogy mi minden történik Magyarországon. Egy ponton átbillent ez a dolog és betelt a pohár Szájer Józsefnél is.

Az alapvető helyzetet mutatja, hogy igazából a valódi kommunisták "fedésben", északi zöldek és egyéb hasonló álnevek alatt takargatják valódi érzelmeiket. Ez az álszentség, az ebből eredő felsőbbrendű kioktatás és arrogáns politizálási stílus adja a politikai és ideológiai hátterét a Sargentini-jelentést készítő erőknek. Szájer József szerint a jelen helyzet azonban más, hisz mindez fokozott figyelmet kapott. Az ide vezető folyamatok azonban lassan 8 éve folynak az Európai Unióban a Néppárt alelnöke szerint. „Teleszájjal kiáltanak jogállamot, és mégis csalásra volt így is szükségük az akaratuk átviteléhez” – jelentette ki Szájer József.

Kaptunk egy térképet

Annak okaként, hogy miként kerülhet a fenti kriptokommunista képviselő és Magyarország korábbi szövetségese, a CSU-ban politizáló Manfred Weber egy platformra Magyarország meghurcolásában, a kitartó, lassan egy évtizede folyó politikai aknamunkát jelölte meg az EPP alelnöke. Ennek a végjátéka volt az elmúlt 3 év, és betetőzése lesz a májusi választás. Szájer József szerint ebben a helyzetben mintegy segítségül "kaptunk egy térképet", melyben a választópolgárok számára is világossá vált, hogy az új front nem jobb és bal, hanem a bevándorlás párti és ellenes erők közt húzódik.

„Nem akarjuk Európát átformálni, hanem magunkat akarjuk megvédeni” – mondta Szájer József, aki birodalmi rohamosztagosokhoz hasonlította a bevándorláspárti eurokratákat, ahol mintegy Han Soloként harcolnak az Ellenállás erői.

Berlinből utasították Bécset

A korábban szövetséges osztrák vezetés döntései kapcsán Szájer József szerint a válasz egy szóban: erőpolitika. Szájer megemlítette, hogy maga is személyesen beszélgetett Sebastian Kurtz kancellárral, akiről elmondta: két egymást követő megbeszélésen, melyek közt alig egy hét különbség volt, az osztrák kancellár egy magyarokat védelmező álláspontról az őket elítélő döntésre váltott. Ennek oka Szájer József szerint - Schmidt Máriát idézve -, hogy Berlinből leszóltak Bécsbe. Ez magyarázza azt is, hogy a CDU ellenünk szavazott, bár megjegyezte, hogy a színfalak mögött Merkel pártján belül sem volt teljes az egység.

Angela Merkel vs Orbán Viktor

A Merkel-Orbán szembenállás egy lesarkított felállás, mely a Néppárton belül kétségtelenül érvényes. Ezt tette szóvá Emmanuel Macron francia elnök is, aki épp a Néppárt egységének megbontásában és a migránspárti erők beszippantásában érdekelt. A két politikai hozzáállás és stratégia közti különbség egyértelmű, ez a metszet osztja meg a Néppártot. Szájer József szerint, ha ez megmarad, a Néppárt nem lesz a májusi választásokon sikeres, hisz bevándorláspárti platformon nem lesz meghatározó erő többé. Szájer József szerint a bizottsági elnöki ambíciókat dédelgető Manfred Weber „alapvetően egy rendes ember, aki azonban a rá nehezedő nyomást nem bírta.”

Eme nyomás ellenére is Szájer József a Fidesz Néppárton belül maradása mellett érvelt. Szerinte a bevándorlásellenes erők épp most ébrednek öntudatra, s eme lendületben nem lehet elhagyni annak lehetőségét, hogy Európa legnagyobb politikai erejét a gondolataink révén befolyásoljuk. Az EPP-n belüli jelenlegi skizofrén helyzetet ugyanis jól példázza az alelnök szerint a francia és holland néppárti képviselők kettős viselkedése. A keddi napon ugyanis, miután megtörtént részükről Magyarország kioktatása a jogállamról és demokráciáról, ugyanazok a képviselők egyhangúan leszavazták a koszovói állampolgárok vízummentességét előterjesztő parlamenti javaslatot. Kettős játék folyik tehát.

Európa tragédiája a Brexit

Macron és Merkel kézfogója következmény és nem ok Európa jelenlegi válságában, mely válság ékes jele nem más, mint a Brexit. A Brexitet követő helyzetben ugyanis a franciák és a németek totálisan uralják Európát. A szuverén európai államok szövetségét jelentő föderatív Európa-koncepció áll tehát szemben az Európai Egyesült Államok gondolatával. A kis és közepes országok ebben értelemszerűen az előbbi pártján, míg a francia-német tandem az utóbbién van. Van akkora gazdasági és politikai ereje kettejüknek, hogy soha többé ne kelljen egyeztetniük, ha a kis államok kapitulálnak. Még az olyan nagyobb államok, mint a spanyolok, svédek, olaszok erejét is képesek elnyomni. Szájer József szerint azonban hosszú távon ez a szövetség a franciák számára előnytelen, hosszú távon egy egyközpontú Európa irányába mutatnak a folyamatok, és ez az új központ nem lesz más, mint Berlin.  

Ország: Európai Egyesült Államok, Főváros: Berlin

Merkel azon bejelentése, miszerint a tagállamoknak le kell mondani a szuverenitásukról és át kell adni a határőrizetet az első, legnagyobb lépés az "USE" felé. Ezzel szemben Orbán Viktor kabinetje 2 éve letette az asztalra a Schengen 2.0 terveit, miszerint azokat az államokat kell segíteni, amelyek nem képesek maguk megvédeni határaikat. Merkel azonban beterjesztésében éppen azoktól akarja e jogot elvenni, akik megteszik.

A magyar ellenzék: Hegedűs hadnagyok

A magyar ellenzéki képviselők viselkedésére Szájer József szerint ismerjük a megfelelő kifejezést. A magyar képviselők Hegedűs hadnagyok, utalt az Egri csillagok árulójára a képviselő. Akik ugyanis egy ilyen helyzetben képesek a saját hazájuk ellen szavazni, egyértelműen hazaárulást követnek el, hisz az országuk alapvető érdekeivel szemben más országok politikai és hatalmi előnyeit segítik elő. Ezért, mint bevallotta, ő maga is bekiabált Ujhelyi István felszólalásánál.

Most zsebeltünk be egy nagy zakót

Szájer József mérsékelten optimista a jövőt nézve. Mint fogalmazott: „Most zsebeltünk be egy nagy zakót, de ez a vita nem csak Magyarországon ébreszti fel az embereket”. Kiemelte, míg a mainstream sajtó tovább szitkozódik, a közösségi média felületein, ahol a cenzúra még nem tud olyan hatékonyan érvényesülni, többen is kifejezik szimpátiájukat. Orbán Viktor népszerű, mert világosan fogalmaz, érthető és egyenes. Sokak szerint személyében van egy ember, aki felelősséggel és bátorsággal képes szembe menni mindenkivel. A „rögtönítélő bíróságosdi nem Európa”, ez a hozzáállás lerombolja Európát.

A jogállam sárba tiprásával nem lehet megvédeni a jogállamot

A sajtóban csalásnak aposztrofált jogi helyzetet Szájer József részletesebben leírta. Az Európai Parlament jogi bizottságában tagként aktívan részt vevő néppárti alelnök szerint nem született érvényes döntés szerdán. A lisszaboni csatlakozási szerződés 7. paragrafusban szerepel az a kitétel, hogy minden leadott szavazatot számolni kell az adott államot érintő kérdésben. Erre azt mondják, hogy az Európai Parlamentben 1979 óta az a hagyományos eljárás, miszerint a tartózkodó szavazatokat nem számolják bele, ám még a hivatkozott szabályban is ott a kitétel, hogy az akkor érvényes, ha „más minősített szabályok” nincsenek, amik ezt felülírják. A 7-es cikkely esetében ez a felsőbbrendű rendelkezés deklaráltan fennáll.

Sargentini magát ünnepeli egy meg sem született döntés miatt

„Sargentini magát ünnepeli egy meg sem született döntés miatt. Telesikítozza a sajtót, amely sajtóban azonban nem szólalhat meg a másik hang, mert arra azonnal ráugranak” – fogalmazott Szájer József. Az alelnök emlékeztetett: minden erőfeszítés ellenére is 14 szavazat hiányzott a döntés teljes legitimitásához, mellyel szemben, ha még megengedő is a magyar kormány, akkor sem történik igazából semmi.

Feljelentették a Gólya, gólya gilicét

A Sargentini-jelentés abszurditását egy kiemelt példával támasztotta alá. A jelentés szerint politikailag inkorrekt az óvodákban például hazafias nevelésre nevelni. A jelentés szerint felháborító, ha olyan dal hangozhat el, amiben török gyerek okozta sebeket magyar gyerek gyógyít - idézett Szájer József.

A nyomás tehát a Fidesz Európai Néppárton belüli képviselőin is nagy, és egyre fokozódik. Lengyelországgal szemben tavaly decemberben ment le ugyanez az eljárás, melynek tárgyalása és leszavazása összesen 15 percet vett igénybe a Tanács ülésén. A Magyarország elleni eljárás tehát elsősorban politikai akció: mivel a baloldal és a liberálisok európai szinten nem képesek kormányzati erőt szerezni, egyetlen esélyük a Néppárt szétverése, és kannibalizálása. 

Kísértet járja be Európát?

A beszélgetés során nem pusztán a felszólaló kommunista képviselő hozzászólása, retorikája vagy a Néppárt szocialisták általi leszalámizási kísérlete, a koncepciós eljárások, csalások kapcsán merült fel a kommunizmus szelleme. Mint Szájer József elmesélte, a döntés másnapján egy, konkrétan a Fidesz betiltásáról szóló eljárást indított el egy francia professzor a Néppárt ellen. Ennek oka egyszerűen maga a Fidesz néppárti jelenléte. A baloldal szerint tehát, "a demokrácia kritériuma az, hogy akivel nem értek egyet azt megszüntetem." Szájer szerint, aki egy picit is kiáll, aki picit is mást mond, az hatalmas, sokszor egzisztenciális nyomás alatt van hazájában.

Szimbólumok és párhuzamok

Andrej Januarjevics Visinszkijre, a Szovjetunió egykori legfőbb ügyészére emlékeztetett, akinél szintén az volt szokás, hogy a vádlottnak 5 perce volt megvédenie magát az ítélethirdetés előtt. Más szimbolikus hasonlóságot is kiemelt: a magyarok elleni eljárást a Páneurópai Piknik, míg a lengyelekkel szembenit a Jaruzelski-puccs évfordulójára időzítették. Végezetül Szájer József megjegyezte: hatalmas a nyomás a Fideszen és szövetségesein akár a Néppárton, akár azon kívül vannak. A Fidesz azonban egy 30 éves pártként hozzá van szokva az éles helyzetekhez. "Nem tántorodunk el" zárta szavait Szájer József.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!