2019. október 18.,
péntek, Lukács napja

Reformok és tervek megvalósításához a legfontosabb a szinergia

Hír TV

2019. március 11., hétfő 19:45, frissítve: hétfő 21:24

A hosszútávú versenyképességhez nagyon fontos a bürokráciacsökkentés, az előreláthatóság megvalósítása – jelentette ki Csath Magdolna közgazdász a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

A versenyképességi tanács, és sok egyéb szervezet is számos programot állított már össze, hogy hazánk versenyképességét növelje. A számos hasonló mutató közül az Eurostat fejlettségi mutatója, az egy főre jutó GDP-t az EU átlagához viszonyítja. Ezen hazánk 1% pontot javítva most 68%-on áll. Az ilyen mutatók azonban csalókák: Budapest ennél jobban áll, de egyes régiók azonban 50% alatt vannak. 

A versenyképességi rangsorok módszertana problematikus, nem egyformán mérnek. A legjobb, ha saját céljainkból indulunk ki és abban próbálunk meg előbbre jutni– mondta el a Magyarország élőben stúdiójában Csath Magdolna. 

Ahol mi jók vagyunk, azok a makro mutatók. A gyengeségeink az innovációban, humán vagyonban, digitalizációban a termelékenységben és hatékonyságban vannak. E legutóbbi a rendelkezésünkre álló erőforrások felhasználásának módját jelenti ez utóbbi, ebben kell javítani pozícióinkat– ismertette a helyzetet Csath Magdolna. Az extenzív fejlődés forrásai kiapadóban vannak, itt az ideje a váltásnak– tette hozzá.

A közgazdász szerint a hosszútávú versenyképességhez nagyon fontos a bürokráciacsökkentés, az előreláthatóság megvalósítása, az adórendszer barátságosabbá tétele, valamint az oktatás és egészségügy fejlesztése. 

Most az MNB 330 pontos tervét, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Kereskedelmi Kamara anyagait összegezve jött létre egy Pénzügyminisztériumi anyag, amely rövidebb távú cselekvési tervbe fésülte össze a hosszú távú elképzeléseket tartva a fiskális szigort, mert az eladósodottságot nem lehet növelni. 

A lehető legjobb ötletekkel kell előállni, konkrét célokat kell megfogalmazni– mondta Csath Magdolna. Ebből kell egy csokor, melyet meg kell valósítani, és fontos, hogy ennek egy felelőse legyen– tette hozzá. A közgazdász szerint a szinergia megteremtése nagyon fontos, így az, hogy a kormány szintjén egy ember végezze az ellenőrzést és számonkérést, így a kitűzött céloknak jó gazdájaként tudjon viselkedni.