2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

A "Bihar grófja" Czárán Gyula

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Rágalmazás miatt feljelentést tesz a Hír TV + Videó

Rágalmazás miatt is feljelentést tesz a Hír Televízió a TASZ ellen. A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet a televízió két műsorát is manipulációval vádolta meg, amikor a Hír TV bemutatta, hogy nincs szegregáció a gyöngyöspatai általános iskolában. A szerkesztők saját szemükkel győződtek meg erről, a TASZ szerint azonban egy tudósítónak nem kell mérlegelnie, hogy mi az igazság.

A Hír TV egy hónapja forgatott Gyöngyöspatán, miután a The Guardian brit liberális lap apartheid-rendszerről és iskolai szegregációról írt.

A Társaság a Szabadságjogokért ezután vádolta meg a Hír TV-t hazugsággal. Szerintük a Híradóban és a Keresztmetszet című műsorban félrevezetően mutatták be, hogy nem elkülönítve tanítják a roma gyerekeket az általános iskolában. Azt is kifogásolták, hogy a magazin szerkesztője a kész összeállításból kihagyott egy gyereket, aki azt állította: az iskola alsó szintjén tanuló roma diákok nem mehetnek föl a felső szint mosdójába.

Tengely József, a Hír TV szerkesztő-riportere erről úgy nyilatkozott: két ízben is saját szemével győződött meg arról, hogy ez nem így van, ezért nem szerepeltette az anyagban.

A jogvédő szervezet azt állítja: nem a tudósítónak kell eldöntenie, hogy mi az igazság. „Én azt gondolom, hogy a médiának az a feladata, hogy beszámoljon az ottani eseményekről – az, hogy utána moralizáljon, hogy ki mondott igazat és ki nem, ez nem a média felelőssége” – fogalmazott Juhász Péter, a TASZ terepmunkása.

Beszámoltunk róla, hogy a TASZ honlapján egy videót is közzétett, amelyben engedély nélkül használták a műsorok felvételeit, emiatt szerzői jogok megsértése miatt már múlt héten eljárást indított ellenük a Hír Televízió. Jogászuk szerint azonban más jogsértést is elkövettek, amelynek súlyát csak növeli, hogy a videó még mindig elérhető a honlapjukon.

„Valótlanul állították, hogy a Hír Televízió manipulál, hamisít, és becsületromboló kijelentéseket tettek a Hír Televízióra nézve, ezért egyrészt polgári peres úton indítunk jogvédelmet, másfelől rágalmazásért is feljelentést teszünk” – mondta Karas Mónika, a Hír Televízió jogásza.

A szegregáció vádját egyébként az iskola igazgatója és a település polgármestere többször is visszautasította.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Elbaltázott beruházások a fővárosban

Elbaltázott beruházások a fővárosban

Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi vezető a korábbi vezetés által megtervezett beruházások jó részét nem tudta vagy akarta tető alá hozni csaknem öt év alatt - hívta fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!