2024. 02. 23. Péntek Alfréd napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Belföld

Potápi: Megerősítik a külhoni magyar fiatalok felsőfokú művészeti képzését Pécsett

A kormányzat partner abban, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) művészeti kara az eddiginél komolyabb részt vállaljon a határon túl és a diaszpórában élő magyar fiatalok felsőfokú művészeti képzésében - közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán a baranyai megyeszékhelyen.

  • Potápi: Megerősítik a külhoni magyar fiatalok felsőfokú művészeti képzését Pécsett

Potápi Árpád János a témában tartott megbeszélést követő sajtótájékoztatón rámutatott: Pécs a Dél-Dunántúl legjelentősebb egyetemvárosaként megkerülhetetlen, ha a képzéseket szolgáló fejlesztésekről van szó.

Felidézte, a kormányzat elmúlt tíz évben folytatott nemzetpolitikájának köszönhetően a Kárpát-medence ma már sok szempontból egységes, és fontosnak nevezte, hogy ez a jövőben az oktatás, ezen belül a felsőoktatás szempontjából is egyre inkább így legyen.

Ennek érdekében a kabinet az elmúlt időszakban számos eszközzel támogatta, hogy külhoni magyarok anyaországi felsőoktatási intézményekben tanulhassanak, ott szerezhessék meg diplomájukat - tette hozzá az államtitkár.

Elmondta, a pécsi egyetem intézményegységei korábban sikerrel vettek részt ilyen együttműködésekben, és mivel a PTE művészeti kara kiemelkedő minőségű oktatást biztosít, e tekintetben is lehetőség van a további fejlődésre.

Potápi Árpád János közölte: szerdán széles körű együttműködés indult Pécsen - mások mellett - a kormányzat és a PTE szakemberei között azért, hogy a következő tanévtől erősödjön a külhoni magyarok részvétele a pécsi egyetem művészeti karának képzéseiben. Hangsúlyozta: a kabinet minden támogatást megad ahhoz, hogy a kezdeményezés eredményes legyen.

Szili Katalin, a Kárpát-medencei autonómiatörekvések egyeztetéséért felelős miniszterelnöki megbízott kiemelte, a PTE művészeti kara nyújtja a legösszetettebb művészeti oktatást vidéki viszonylatban, ezért törekedni kell arra, hogy minél több határon túli magyar fiatalnak tudjon képzéseket nyújtani, és hatékonyan végezhesse a diaszpórában élő tehetségek gondozását.

Mikes Éva, a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa azt mondta, hogy a régió fejlődésének egyik legmeghatározóbb szereplője a PTE. Éppen ezért szerinte komoly előnyökkel járhat, ha az intézmény a jelenleginél magasabb szinten képes bekapcsolódni a határon túli és a diaszpórában élő fiatalok oktatásába.

Miseta Attila rektor arról szólt, hogy a PTE tradicionálisan elkötelezett a határon túli magyarság képzésének erősítésében. Reményei szerint a művészeti kar kezdeményezése révén a jövőben az eddigieknél hangsúlyosabban vesznek részt külhoni magyarok a PTE művészeti karának képzésein is.

Lengyel Péter, a kar dékánja örömtelinek nevezte, hogy mind az egyetem vezetése, mind a kormányzat pozitívan áll elképzeléseik, terveik megvalósításához, és reményét fejezte ki, hogy az együttműködéssel jelentős előrelépés történik a határon túli magyar fiatalok Pécsen megvalósuló művészeti képzésében.

Fotó: Facebook

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!