2022. 01. 17. Hétfő Antal, Antónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vetítő 02:00

Belföld

Potápi: Megerősítik a külhoni magyar fiatalok felsőfokú művészeti képzését Pécsett

A kormányzat partner abban, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) művészeti kara az eddiginél komolyabb részt vállaljon a határon túl és a diaszpórában élő magyar fiatalok felsőfokú művészeti képzésében - közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán a baranyai megyeszékhelyen.

Potápi Árpád János a témában tartott megbeszélést követő sajtótájékoztatón rámutatott: Pécs a Dél-Dunántúl legjelentősebb egyetemvárosaként megkerülhetetlen, ha a képzéseket szolgáló fejlesztésekről van szó.

Felidézte, a kormányzat elmúlt tíz évben folytatott nemzetpolitikájának köszönhetően a Kárpát-medence ma már sok szempontból egységes, és fontosnak nevezte, hogy ez a jövőben az oktatás, ezen belül a felsőoktatás szempontjából is egyre inkább így legyen.

Ennek érdekében a kabinet az elmúlt időszakban számos eszközzel támogatta, hogy külhoni magyarok anyaországi felsőoktatási intézményekben tanulhassanak, ott szerezhessék meg diplomájukat - tette hozzá az államtitkár.

Elmondta, a pécsi egyetem intézményegységei korábban sikerrel vettek részt ilyen együttműködésekben, és mivel a PTE művészeti kara kiemelkedő minőségű oktatást biztosít, e tekintetben is lehetőség van a további fejlődésre.

Potápi Árpád János közölte: szerdán széles körű együttműködés indult Pécsen - mások mellett - a kormányzat és a PTE szakemberei között azért, hogy a következő tanévtől erősödjön a külhoni magyarok részvétele a pécsi egyetem művészeti karának képzéseiben. Hangsúlyozta: a kabinet minden támogatást megad ahhoz, hogy a kezdeményezés eredményes legyen.

Szili Katalin, a Kárpát-medencei autonómiatörekvések egyeztetéséért felelős miniszterelnöki megbízott kiemelte, a PTE művészeti kara nyújtja a legösszetettebb művészeti oktatást vidéki viszonylatban, ezért törekedni kell arra, hogy minél több határon túli magyar fiatalnak tudjon képzéseket nyújtani, és hatékonyan végezhesse a diaszpórában élő tehetségek gondozását.

Mikes Éva, a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa azt mondta, hogy a régió fejlődésének egyik legmeghatározóbb szereplője a PTE. Éppen ezért szerinte komoly előnyökkel járhat, ha az intézmény a jelenleginél magasabb szinten képes bekapcsolódni a határon túli és a diaszpórában élő fiatalok oktatásába.

Miseta Attila rektor arról szólt, hogy a PTE tradicionálisan elkötelezett a határon túli magyarság képzésének erősítésében. Reményei szerint a művészeti kar kezdeményezése révén a jövőben az eddigieknél hangsúlyosabban vesznek részt külhoni magyarok a PTE művészeti karának képzésein is.

Lengyel Péter, a kar dékánja örömtelinek nevezte, hogy mind az egyetem vezetése, mind a kormányzat pozitívan áll elképzeléseik, terveik megvalósításához, és reményét fejezte ki, hogy az együttműködéssel jelentős előrelépés történik a határon túli magyar fiatalok Pécsen megvalósuló művészeti képzésében.

Fotó: Facebook

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Célpont: Vigyázat, ismét elszabadult Márki-Zay Péter!

Vigyázat, ismét elszabadult Márki-Zay Péter. Ezúttal a kormánypárt zsidó származású politikusainak számát firtatta. Ugyanakkor a miniszterelnök-jelölt szerint az, hogy számon tartja, hogy a Fideszben mennyi zsidó van, az nem listázás.

Műsorok

MŰSORVÁLTOZÁS

Ettől a héttől kezdve nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

Nacsa Lőrinc: A baloldal nem áll le a halálkampánnyal

A baloldal folytatja azt a halálkampányt, amit két éve elindított - jelentette ki a Keresztény Demokrata Néppárt frakciószóvivője. Nacsa Lőrinc arra reagált, hogy a DK egyik politikusa azt állította: a covidban elhunytakon nyerészkedik a kormány.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!