2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Potápi Árpád János: Az elmúlt évszázad bizonyította, hogy a magyarság meg akar maradni

A Trianon óta eltelt csaknem egy évszázad minden nehézség és fájdalom ellenére bizonyította, hogy a magyarság meg akar maradni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden Dombóváron, a nemzeti összetartozás napján rendezett ünnepségen.

  • Potápi Árpád János: Az elmúlt évszázad bizonyította, hogy a magyarság meg akar maradni

Potápi Árpád János a város trianoni emlékművénél mondott beszédében hozzátette: a 20. század a magyarság számára vesztes évszázad volt, de a 21. század győztes lehet.

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy - okulva a múlt hibáiból - olyan Magyarországot építsünk, amely a határon túli magyarságnak segítő kezet nyújt, és egy nemzetként úrrá tudunk lenni a következő évtizedek kihívásain is" - jelentette ki.

Mintegy kétszáz ünneplő előtt emlékeztetett: 99 éve ezen a napon írták alá a trianoni békediktátumot, amely Magyarország területét 325 ezerről 93 ezer négyzetkilométerre, Horvátország nélküli lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentette, ezzel együtt "elveszítettük a magyarság egyharmadát", hiszen 3,2 millió magyar nemzetiségű lakos került az utódállamok területére.

Olyan városok kerültek a határon túlra, mint a régi főváros, Pozsony, továbbá Komárom, Kassa, Ungvár, Beregszász, Szatmárnémeti, Kolozsvár, Csíkszereda, Brassó, Temesvár, Arad, Újvidék, Szabadka, Eszék és Zágráb - sorolta.

A területek elveszítése mellett legalább ekkora csapás volt az országra, hogy az akkori győztesek el akarták lehetetleníteni nemcsak Magyarország sorsát, hanem a magyar nemzet jövőjét is; tönkre akarták tenni katonailag, politikailag, gazdaságilag és szociálisan is a megmaradt országot - jegyezte meg.

A magyarság minden nehézség és fájdalom ellenére bizonyította, hogy meg akar maradni, és világra szóló kulturális, gazdasági, tudományos és sportsikereket ért el - mondta.

Az államtitkár szólt arról, hogy 2010-ben nem egyszerűen kormányváltás, hanem radikális irányváltás történt Magyarországon. Olyan törvényeket fogadtak el - mondta -, amelyeknek köszönhetően megkezdődött, és szinte be is fejeződött a nemzet közjogi egyesítése, hiszen 2010. május 26. óta egymillió 50 ezer új magyar állampolgár tett állampolgársági esküt, és már két országgyűlési választáson a határon túli magyarok is magyar képviselőkre szavazhattak. "Így mondhatjuk, hogy a mai Országgyűlés egyben nemzetgyűlés is" - tette hozzá.

Közölte: a nemzeti összetartozás bizottsága javasolja a parlamentnek, határozatban mondja ki, hogy 2020 a nemzeti összetartozás éve legyen, hozzáfűzve, "a jövő év alkalmat ad a visszaemlékezésre, és arra is, hogy a múltból okulva a jövőt közösen tudjuk építeni".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!