2017. december 11.,
hétfő, Árpád napja

13°

Portiknak nem volt köze a titkosszolgálathoz, újabb kérdés merült fel

KG

2012. augusztus 21., kedd 11:52, frissítve: kedd 17:02

Lapértesülés szerint nem állt kapcsolatban a katonai titkosszolgálattal a több gyilkosság felbujtójaként gyanúsított Portik Tamás.

Az egykori Energol-vezér elfogása után kezdték vizsgálni, hogy voltak-e titkosszolgálati és rendőrségi kapcsolatai. A Blikk információi szerint a katonai titkosszolgálat nem állt kapcsolatban Portik Tamással. A nyomozók most arra keresik a választ, hogy kik voltak azok a politikusok, akik utasítást adtak a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) akkori vezetőinek, hogy ne nyomozzanak a Portik Tamáshoz köthető ügyekben.

A vállalkozó előzetes letartóztatását még júliusban rendelték el. Portik Tamást felbujtóként gyanúsították meg az Aranykéz utcai robbantás, a Prisztás- és a Seres-gyilkosság ügyében is. Az Energol Rt. egykori vezetőjét és négy társának előzetesét augusztus 16-án egy hónappal meghosszabbította a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Portik Tamás neve a V. Lászlóról elhíresült rendőrségi korrupciós botrányban is felmerült.

Közvetítő lehetett a Fenyő-ügyben

Portik neve a Fenyő-gyilkosságban is felmerült: a felbujtó és a bérgyilkosok közötti közvetítőnek tartják az ügyben, de még nem gyanúsították meg a bűncselekménnyel.

A Magyar Nemzet információi szerint a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának körülményeit vizsgáló Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szakemberei jó ideje egy olyan teória mentén folytatják az eljárást, amely szerint Portiknak közvetítő szerepe lehetett a merénylet megrendelője és végrehajtói között.

Már három ügy a számlán

Az NNI jelenleg három ügyet – a négy halálos áldozatot követelő, 1998 júliusában elkövetett Aranykéz utcai robbantást, Prisztás József két évvel korábbi lelövését és a Seres Zoltán elleni, 1999-es merényletet – ír a vállalkozó számlájára. A rendőrség szerint Portik ezekben megbízóként szerepelt. Utóbbi bűncselekménnyel augusztus 13-án gyanúsították meg, ugyanezen a napon pedig őrizetbe vették B. Lászlót, akinek terhére róják, hogy ő vezette azt a motorkerékpárt, amely Seres-gyilkosát a tahitótfalui helyszínre fuvarozta.

Forrás: MNO, Hír TV