2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Belföld

Portik Csányi Sándorra és Rogán Antalra is rászállt volna

Mások mellett Csányi Sándor OTP-vezért és Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét is rossz hírbe keverte volna Portik Tamás és Laborc Sándor. Ez derül ki a maffiózó és a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetőjének hat évvel ezelőtti találkozójáról készült leiratból, amelyet a Pestisracok.hu hozott nyilvánosságra. A beszélgetés során az azóta már börtönben ülő egykori Energol-vezér azt ecsetelte, hogyan lehetne Rogán Antalt kábítószerbotrányba keverni, Csányi Sándorral pedig szerették volna elhitetni, hogy ismerőseinek nem véletlenül, hanem merénylet miatt zuhant le a helikoptere a bankvezér birtokán. A dokumentumot senki sem látta el sem pecséttel, sem aláírással, ugyanakkor a szöveg megegyezik azzal a leirattal, amelyet korábban az Alkotmányvédelmi Hivatal jelentetett meg a parlament honlapján. A titkosszolgálat azonban akkor kitakarta a neveket.

Egy étterem volt a helyszíne 2008. június 23-án Laborc Sándor, a titkosszolgálat akkori vezetője és Portik Tamás találkozójának. A volt Energol-vezér akkor még szabadlábon mozoghatott, azóta azonban már börtönben ül: idén februárban 11 évre ítélték egy 90-es évekbeli gyilkosság, Prisztás József vállalkozó megöletése miatt. A Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóján kívül még Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. volt vezetője, MSZP-közeli üzletember, és Glemba Zoltán, Laborc egyik beosztottja volt jelen a vendéglátóhelyen. A beszélgetésről hangfelvétel is készült. Az Alkotmányvédelmi Hivatal ez alapján tett feljelentést Laborc ellen, akit a parlament illetékes bizottsága is meghallgatott az ügy miatt. Tavaly áprilisban aztán feloldották a hangfelvételek titkosságát, és a leiratokat anonimizált formában feltették az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának honlapjára is. Azaz a neveket egytől egyig kitakarták rajta. Az azonban már akkor egyértelmű volt, hogy Portik a 2010-es választások esetleges Fidesz-győzelme miatt aggódott, és támogatásáról biztosította az MSZP-t.

– Február 7-ig meghosszabbította a Központi Nyomozó Főügyészség a Portik Tamás és Laborc Sándor ügyében hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt indított nyomozást. A védelmi szolgálat tette meg a feljelentést, tehát úgy ítélték meg, hogy bűncselekmény történt, és ezt átadták az ügyészségnek, akik átvették a nyomozást. Kérdés, hogy az ügyészség talált-e ilyen bizonyítékokat – mondta még januárban Pintér Sándor belügyminiszter a Hír TV stúdiójában.


Az ügyészség végül nem talált elég bizonyítékot. A múlt hónapban jogerősen is megszüntették a nyomozást. A Pestisracok.hu azonban pénteken nyilvánosságra hozott egy olyan dokumentumot, amely a nevek kitakarása nélkül tartalmazza Portik és Laborc első találkozójának leiratát. A majdnem negyvenoldalas dokumentum címe megegyezik az Országgyűlés honlapján megjelentetettel, de más a betűtípus, a szöveg elosztása, és nincs rajta se pecsét, se aláírás, ami az eredetiségét igazolná. A szövegben volt és jelenlegi rendőri vezetők, politikusok, közszereplők és üzletemberek neve szerepel. Megemlítik benne például a Csányi Sándor nagybajomi birtokán történt helikopter-balesetet is. Ez a Portik–Laborc-találkozó előtt egy nappal történt. A jármű az OTP-elnök ismerőseivel a fedélzetén, felszállás után lezuhant, többen súlyosan megsérültek. Portik a dokumentum tanúsága szerint azt szerette volna, ha Csányi azt hinné, hogy valaki szándékosan okozta a balesetet. Portik azt is taglalta, hogyan lehetne lejáratni jobboldali politikusokat. Itt Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét nevezte meg. Őt kábítószerbotrányba akarta belekeverni. Az ügyészség egyelőre nem vizsgálja a számtalan közéleti ember nevét tartalmazó dokumentumot. „Sajtóhíreket nem kívánunk kommentálni. Amennyiben felmerül a minősített adattal visszaélés bűntette, akkor a jogosult feljelentését követően indulhat büntetőeljárás az ügyben” – mondta Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Kerestük az Alkotmányvédelmi Hivatal felügyeleti szervét, a Belügyminisztériumot is, de a tárca csak hétfőre ígért tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!