2022. 05. 24. Kedd Eszter, Eliza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napi aktuális 06:30

Belföld

Politikai célokra használhatták föl a titkosszolgálatot

Nem kizárt, hogy politikai szándék állt a 2008-as Portik–Laborc-találkozók hátterében – ez derül ki a nemzetbiztonsági bizottság ténymegállapító albizottságának jelentéséből. A dokumentum szerint az NBH főigazgatója és Portik Tamás együttműködése közéleti szereplők, bírók, ügyészek és rendőrök kompromittálására irányulhatott.

A találkozókat és következményeit 2013 májusa óta vizsgálta a nemzetbiztonsági bizottság ténymegállapító albizottsága. Most elkészült jelentésük megállapította, hogy a Portik–Laborc-találkozók a Gyurcsány-kormány titokminiszterének, Szilvásy Györgynek a tudtával és engedélyével jöttek létre. A rögzített hanganyagok szerint nem kizárt, hogy politikai szándékból működött együtt a titkosszolgálat az alvilággal.

„Az vélelmezhető, hogy Laborc Sándor és Portik Tamás tervezett együttműködése közéleti szereplők, ügyészek, rendőrök kompromittálására irányult. De olyan adat, információ, tény nem áll rendelkezésünkre, amely azt támasztaná alá, hogy az NBH a feladatán és hatáskörén túlmutatva, jogellenesen használta volna fel” – mondta az albizottság LMP-s elnöke.

Mile Lajos szerint a rendelkezésükre álló dokumentációk nagyon hiányosak voltak, így nem tudták kideríteni, hogy kik lehettek a célszemélyek, és azt sem, hogy Portik később végrehajtotta-e a megbeszélt lejárató akciókat. Az azonban egyértelmű, hogy az NBH hibát hibára halmozott.

„Indokolt-e, hogy az alvilágnak egy ennyire ismert figurájával ilyen szinten jöjjön létre a találkozó, tehát hogy maga a főigazgató az, aki többek társaságában leül Portik Tamással információszerzés szándékával? Az albizottság azt állapította meg, hogy ez mindenképp hibaként értékelhető – közölte Mile Lajos. – Hibáztak akkor is, amikor Laborc egy forgalmas, nyilvános helyre hívta az alvilág hírhedt vezetőjét.”

AZ MSZP szerint a jelentés tisztázta Laborc Sándort az őt ért vádak alól. „A vizsgálat nem tárt fel semmi olyan információt, adatot, amely alátámaszthatná a találkozón készült leiratok azon értelmezését, hogy NBH vezetőinek célja az ellenzéki politikusok lejáratása lett volna” – vélekedett Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő.

A Fidesz nem így látja. „Laborc Sándor helytelenül és szabálytalanul járt el. Bizonyos szempontból törvénytelenül járt el, amikor Portikkal találkozott – közölte Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója. – Különösen azért, mert ezen a beszélgetésen olyan momentumok is felmerültek, amelyek nem képezhetik a titkosszolgálatok működésének egyetlen elemét sem.” Kocsis Máté szerint a jelentés megállapításai egyértelműen azt a gyanút erősítik, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzása idején a titkosszolgálatot politikai célokra használták fel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bennmaradt az élvonalban a Hertha BSC

A Hertha BSC bennmaradt a német labdarúgó-élvonalban, mivel idegenben 2-0-ra legyőzte a Hamburg csapatát az osztályozó hétfő esti visszavágóján.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!