2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Péterfalvi Attila: Schilling Árpád jogellenesen listázta a kormánypárti előadókat

2019. december 14., szombat 08:20

Jogellenes adatkezelésnek minősül, ha valaki politikai szimpátiájuk alapján akar embereket listázni – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke annak kapcsán, hogy pár napja Schilling Árpád színházi rendező egy Facebook-posztban a hatvan év alatti kormánypárti előadóművészek listázására szólított fel.

 

Bár a felháborodás miatt Schilling levette a posztot, voltak, akik nem hagyták szó nélkül a felháborító kezdeményezést. Szalóki Ági, Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, dalszerző – aki szintén szerepelt a névsorban – például feltette a rendezőnek a kérdést:

„Guillotine lesz, kötél vagy golyó általi halál?”

Schilling következő posztjában már magyarázkodni kezdett, de nem tagadta, hogy listázott volna.

Péter­falvi Attila a Magyar Hírlapnak hangsúlyozta: a politikai szimpátia különleges személyes adatnak minősül, és nem lehet valakit ez alapján ide vagy oda sorolgatni. Még akkor sem, ha adott esetben az illető nyilvánosságra hozza ezt a véleményét.

A lap kérdésére a NAIH elnöke elmondta: ha valaki ez ügyben a hatósághoz fordul, akkor vizsgálatot is indíthatnak, megkeresve Schillinget, hogy mi lett volna az adatkezelés célja, törölte-e ezeket az adatokat. Péterfalvi hangsúlyozta, az adatvédelmi biztosok következetesen a különböző listázások ellen foglalnak állást. Emlékeztetett, a Figyelő című hetilapot is elmarasztalta tavaly egy ilyen ügyben.

Magyar Hírlap