2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Pénzbüntetést kaptak a házfoglalók

Pénzbüntetést kaptak azok a hajléktalanok és aktivisták, akik szombaton elfoglaltak egy üresen álló épületet a hetedik kerületben. A rendőrök a helyszínről 28 embert vittek be, és végül gyorsított eljárásban ítélték el őket. Az akciót – a hajléktalanok megsegítésével foglalkozó Máltai Szeretetszolgálatnál – elhibázottnak tartják.

Omladozó lépcsőház, málló vakolat – lassan 10 éve áll üresen az a hetedik kerületi ház, amit szombat délután aktivisták foglaltak el. Néhányan elállták a bejáratot, mások transzparenseket raktak ki. Az egyik szervező szerint arra akarják felhívni a figyelmet, hogy tízezrek élnek az utcákon – miközben sok önkormányzati lakás üresen áll. „Országosan kellene, hogy megtörténjen, hogy az önkormányzatok és a kormány végre elkezdjen foglalkozni azzal, hogy míg nagyon sok ember az utcán él, az idő alatt sok üresen álló lakás megy tönkre” – fogalmazott Mércse Pál, A Város Mindenkié csoport aktivistája.


Kisvártatva a rendőrök, majd a kerület egyik illetékese is megjelent. Amióta az Alkotmánybíróság kimondta, hogy nem lehet büntetni a közterületen élő hajléktalanokat, egyre többen térnek vissza az utcára – az egyik aktivista, aki maga is hajléktalan, azt mondta, azért, mert a szállókon rosszak a körülmények. „A hajléktalanszálló abszolút alkalmatlan egy normális életvitelre. A hajléktalanszállón nem tudja kipihenni magát a hajléktalan ember, nem tud másnap munkába menni, megaláztatások, atrocitások érik. Képzeljék el, van olyan budapesti hajléktalanszálló, ahol egy hodályban 60-70 ember tölti az éjszakáját” – szögezte le Keresztes Jenő.

A rendőrök végül 28 házfoglalót állítottak elő. Többségük gyorsított eljárásban pénzbüntetést kapott, egy személy ellen pedig bírósági eljárás indul.

Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke azt mondta: a házfoglalás nem megoldás, mert figyelemfelhívás helyett csak indulatokat gerjeszt. Szerinte sokan azért nem mennek be a szállóra, mert ott szigorú szabályok vannak. „Nyilvánvalóan hogyha valaki nem szereti vagy nem akarja betartani a szabályokat, vagy súlyos alkoholbetegségben szenved, pszichiátriai zavarai vannak, akkor annak nem jó egy tömegszállás, hanem más megoldást kell keresni. Viszont ugyanazoknak nem jó az önálló lakhatás sem, szóval itt egy pici ellentmondás van. Nyilvánvalóan meg kell nézni minden helyzetet, mi az egyedi diagnózisnak vagyunk a hívei” – tette hozzá az alelnök.

Az Alkotmánybíróság döntése után a miniszterelnök egy rádióinterjúban jelezte: egyeztetni fognak az önkormányzatokkal, és újabb nemzeti konzultáció is indulhat a témában. A kormányszóvivő szerint azóta nem történtek újabb lépések.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Magyar Péter háborúpárti. Háborúpárti külföldi támogatói vannak, és háborúpárti partnereket keres külföldön. Magyar Péter ezért a legdurvább háborús retorikát képviselő Európai Néppárthoz akar csatlakozni - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt közösségi oldalára feltöltött videóban. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!