2022. 08. 09. Kedd Emőd napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:10

Belföld

Pénzbüntetést kaptak a házfoglalók

Pénzbüntetést kaptak azok a hajléktalanok és aktivisták, akik szombaton elfoglaltak egy üresen álló épületet a hetedik kerületben. A rendőrök a helyszínről 28 embert vittek be, és végül gyorsított eljárásban ítélték el őket. Az akciót – a hajléktalanok megsegítésével foglalkozó Máltai Szeretetszolgálatnál – elhibázottnak tartják.

Omladozó lépcsőház, málló vakolat – lassan 10 éve áll üresen az a hetedik kerületi ház, amit szombat délután aktivisták foglaltak el. Néhányan elállták a bejáratot, mások transzparenseket raktak ki. Az egyik szervező szerint arra akarják felhívni a figyelmet, hogy tízezrek élnek az utcákon – miközben sok önkormányzati lakás üresen áll. „Országosan kellene, hogy megtörténjen, hogy az önkormányzatok és a kormány végre elkezdjen foglalkozni azzal, hogy míg nagyon sok ember az utcán él, az idő alatt sok üresen álló lakás megy tönkre” – fogalmazott Mércse Pál, A Város Mindenkié csoport aktivistája.


Kisvártatva a rendőrök, majd a kerület egyik illetékese is megjelent. Amióta az Alkotmánybíróság kimondta, hogy nem lehet büntetni a közterületen élő hajléktalanokat, egyre többen térnek vissza az utcára – az egyik aktivista, aki maga is hajléktalan, azt mondta, azért, mert a szállókon rosszak a körülmények. „A hajléktalanszálló abszolút alkalmatlan egy normális életvitelre. A hajléktalanszállón nem tudja kipihenni magát a hajléktalan ember, nem tud másnap munkába menni, megaláztatások, atrocitások érik. Képzeljék el, van olyan budapesti hajléktalanszálló, ahol egy hodályban 60-70 ember tölti az éjszakáját” – szögezte le Keresztes Jenő.

A rendőrök végül 28 házfoglalót állítottak elő. Többségük gyorsított eljárásban pénzbüntetést kapott, egy személy ellen pedig bírósági eljárás indul.

Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke azt mondta: a házfoglalás nem megoldás, mert figyelemfelhívás helyett csak indulatokat gerjeszt. Szerinte sokan azért nem mennek be a szállóra, mert ott szigorú szabályok vannak. „Nyilvánvalóan hogyha valaki nem szereti vagy nem akarja betartani a szabályokat, vagy súlyos alkoholbetegségben szenved, pszichiátriai zavarai vannak, akkor annak nem jó egy tömegszállás, hanem más megoldást kell keresni. Viszont ugyanazoknak nem jó az önálló lakhatás sem, szóval itt egy pici ellentmondás van. Nyilvánvalóan meg kell nézni minden helyzetet, mi az egyedi diagnózisnak vagyunk a hívei” – tette hozzá az alelnök.

Az Alkotmánybíróság döntése után a miniszterelnök egy rádióinterjúban jelezte: egyeztetni fognak az önkormányzatokkal, és újabb nemzeti konzultáció is indulhat a témában. A kormányszóvivő szerint azóta nem történtek újabb lépések.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!